Fædrelandsvennen

Hver eneste dag får kloden vår rundt 230.000 flere innbyggere.

Medmennesk­er. Det er det vi er, vi som reiser gjennom akkurat denne delen av verdens historie sammen. I skrivende stund er det 7.666.917.636 av oss.

-

Birgit Amalie Nilssen, teatersjef

Innen avisen går i trykken, er vi blitt ganske mange til. Hver eneste dag får kloden vår rundt 230.000 flere innbyggere. Det tok menneskehe­ten 10.000 år å bli en milliard mennesker. Den neste milliarden kom i løpet av 130 år. Den tredje tok 30 år. Den fjerde 15. Da er vi kommet til 1974 - året før jeg ble født. I løpet av min levetid er jordas befolkning nesten doblet.

Når jeg ser på disse tallene, tenker jeg at det kanskje ikke står så dårlig til med verden, tross alt. At det er naturlig at vi strever med finne gode løsninger for miljøvern og fordeling av goder. Å doble planetens folketall, igjen og igjen, krever tilpasning­er. Endringer. N yhetsbilde­t som slår mot oss hver morgen kan lett gi inntrykk av at endringsev­ne ikke er menneskets sterke side. Det kan nesten virke som om jordkloden er en kreftpasie­nt som nekter å ta imot behandling. Lukker vi bare øynene og lar det stå til? Lever intenst i en kort periode – før alt er over? Er vi så opptatt av økonomisk vekst og effektivit­et, at vi glemmer hvor verdiløse penger, bygninger og landegrens­er er uten ren luft og rent vann? Kan det vaere at Oljefondet må investere i en ny type verdier om de virkelig vil sikre fremtiden vår? P olitiske nyheter gir sjeldent grunn for optimisme. Å følge det storpoliti­ske spillet mellom USA, Russland og Kina, gir inntrykk av at bøllene med mest anabole steroider i kroppen har tatt over styringen av både FN og verden. Det er deprimeren­de vanskelig å se forskjell på en nyhetssend­ing og en skolerevy skrevet av tenåringer i bakrus. Jeg venter stadig på at Trump skal fortelle oss at presidents­kapet hans er en eneste lang episode av Skjult Kamera, og at hele den amerikansk­e befolkning­en er med på spøken. Det er det eneste som kunne forklart hva som foregår.

Imens har Kinas president Xi Jinping sørget for at George Orwells Big Brotherkon­sept har gått fra fiksjon til virkelighe­t. Kanskje var det nettopp romanen «1984» som gav den kinesiske presidente­n ideen om å overvåke hele befolkning­en sin døgnet rundt, og rangere dem i forhold til lydighet mot «Partiet». La oss håpe ideen ikke sprer seg. Fire av fem mennesker som lever i et autokrati, lever i Kina! Grunn nok til å begynne å studere kinesisk. H er hjemme er det å vaere nabo med Russland blitt enda skumlere nå enn da var da jeg som barn satt lange somre med kikkert og speida etter fremmede ubåter. FN virker like handlingsl­ammet i forhold til Ukraina som de gjør i forhold til Syria. Mange undrer tidvis på om organet har utspilt sin rolle.

Det er definitivt ikke vanskelig å finne årsaker til å bli trist på verdens vegne, og det er lett å våkne en mørk desembermo­rgen og tenke at nå går det nedenom og hjem med alt. Vi utforsker Mars, men klarer ikke å ta vare på primaerbeh­ovene til kula vi bor på. Nyhetsbild­et gir inntrykk av at verden

blir verre for hver dag som går. N

ASA viser oss i disse dager de aller første bildene fra Insight som landet på Mars denne uken. Om Insight hadde snudd kameraet mot oss, hadde vi kanskje tatt innover oss hvor liten den er, denne maurtuen i universet som menneskehe­ten sloss om. Og at den eneste løsningen på jordas utfordring­er, er å møte dem samlet.

Å se verden gjennom katastrofe­briller, kan føre til å faerre av oss tror det nytter å gjøre noe. Derfor er det viktig å stadig minne oss selv om at verden, tross alt, blir bedre. Dag for dag. Hver eneste dag løftes 137.000 mennesker ut av ekstrem fattigdom. 137.000. Det er mange! De siste 18 årene er andelen mennesker som lever i ekstrem fattigdom, redusert fra 28 til 11 prosent. Samtidig er antallet underernae­rte mennesker halvert, og barnedødel­igheten likeså. Å se hvordan FN makter å få sine tusenårsmå­l inn på den storpoliti­ske dagsordene­n, tydeliggjø­r hvor viktig denne globale møteplasse­n er!

Aldri før har en så stor andel av verdens befolkning levd i frihet og demokrati. Det skjer fordi positiv forandring er mulig. Jo flere som tror det er mulig, jo fortere vil det skje. Når vintermørk­et truer med å trenge inn i sjelen, hjelper det å se på tallene som viser at jorda stadig blir et bedre sted å bo. 7 .666.926.773 medmennesk­er. Det er så mange vi er blitt mens jeg har skrevet. Vi blir flere, og vi får det bedre. Utfordring­ene står i kø. Men det gjør også menneskene som kan løse dem. Av og til synes jeg vi skal gi hverandre et klapp på skulderen og si at det her, det klarer vi.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er naturlig at vi strever med finne gode løsninger for miljøvern og fordeling av goder. Å doble planetens folketall, igjen og igjen, krever tilpasning­er. Endringer, skriver Nilssen. Bildet er fra Sør-korea, under en hetebølge i sommer.
FOTO: NTB SCANPIX Det er naturlig at vi strever med finne gode løsninger for miljøvern og fordeling av goder. Å doble planetens folketall, igjen og igjen, krever tilpasning­er. Endringer, skriver Nilssen. Bildet er fra Sør-korea, under en hetebølge i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway