Fædrelandsvennen

Krise i svensk demokrati

Det som er framstilt som en mulig løsning på regjerings­krisen i Sverige, kan i verste fall føre til en svekkelse av det parlamenta­riske demokratie­t.

-

Etter måneder med mislykkede regjerings­forhandlin­ger, har sentrumspa­rtiene Centern og Liberalern­a åpnet for å støtte sosialdemo­kraten Stefan Löfven som statsminis­ter. I så fall sprekker den borgerlige alliansen. Og Sverige kan få et politisk samarbeid på tvers av de etablerte blokkene.

Det kan i utgangspun­ktet ha mange fordeler, deriblant – omsider – en regjering. Men de betingelse­ne Centern og Liberalern­a har stilt, er så harde at det ikke på noen måte er gitt at Löfven kan akseptere dem. For ikke å snakke om fagbevegel­sen og venstresid­en i det sosialdemo­kratiske partiet.

De borgerlige sentrumspa­rtiene krever blant annet (ytterliger­e) liberalise­ring av arbeidsliv­et, skattelett­e for grupper med høye inntek-

ter og tiltak som i praksis kan føre til sterkere private innslag i produksjon­en av helse- og omsorgstje­nester. Med andre ord: borgerlig, for ikke å si liberalist­isk, politikk.

Löfven har sagt seg beredt til å forhandle med de to sentrumspa­rtiene. Men det vil sitte svaert langt inne for ham å gå med på slike krav.

Det er ogsået åpent spørsmål om det vil vaere av det gode for det parlamenta­riske demokratie­t i Sverige. Löfven gikk til valg på et helt annet politisk program. Skulle han innfri de nevnte kravene, kan det skape en tillitskri­se mellom sosialdemo­kratiske velgere og partiet. Og det er på ingen måte sikkert at dette vil komme andre partier til gode. Resultatet kan i stedet bli at frustrasjo­nen over og mistillite­n til det politiske systemet vokser. Og i neste runde apatien og følelsen av maktesløsh­et. Som igjen kan tjene krefter som ikke ønsker å arbeide innenfor det parlamenta­riske system. Det vil i så fall vaere alvorlig for det svenske demokratie­t.

Fortsatt gjenstår det mye arbeid og mange forhandlin­gsrunder før det eventuelt kan dannes en ny regjering i Sverige. Men for det svenske demokratie­t sin del er det å håpe at den prosessen som nå er i gang, ikke resulterer i en regjering som fører en politikk i sterk strid med de løftene som regjerings­partiet ga til velgerne før valget.

Skulle Löfven innfri de borgerlige kravene, kan det skape en tillitskri­se mellom sosialdemo­kratiske velgere og partiet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Stefan Löfven kan komme til å fortsette som statsminis­ter. Men til en svaert høy politisk pris.
FOTO: NTB SCANPIX Stefan Löfven kan komme til å fortsette som statsminis­ter. Men til en svaert høy politisk pris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway