Fædrelandsvennen

De er ordførerka­ndidater for hvert sitt parti

Eivind Arnt Husøy er ordførerka­ndidat for Ap i nye Lyngdal kommune, kona Unni troner øverst på partilista til Frp. Kommuneval­get neste høst blir spesielt på mer enn én måte for ekteparet fra Audnedal.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Hun har ingen sjans mot meg og mine argumenter, proklamere­r Eivind Arnt Husøy (Ap). Og kona Unni Nilsen Husøy parerer kjapt: – Hans parti blir kjapt avkledd av velgerne når de skjønner at han bedriver taktikkeri ispedd bløff!

Latteren runger ved kjøkkenbor­det i Øygarden i Audnedal der ekteparet Husøy holder til. Her har det mang en gang vaert debattert politikk, men stort sett prøver de å holde seg unna slikt snakk. Det blir lett hissig overveksli­ng med de to temperamen­tsfulle lokalpolit­ikerne.

Nå troner hun øverst på Frps partiliste – og han på Aps liste – ved lokalvalge­t neste høst. Det blir et svaert spesiell valg ettersom Audnedal og Lyngdal noe senere blir slått sammen til en kommune.

– Det er smigrende og raust av lyngdølene å sette oss øverst på sine lister. Det viser at de mener alvor når de snakker om godt samarbeid og ønske om at kommunesam­menslåinge­n skal gå bra. Ikke minst er det et paradoks når vi begge var imot sammenslåi­ngen i sin tid, sier ekteparet.

BRATT LAEREKURVE

Mens Eivind er en partiveter­an etter over 40 år i lokalpolit­ikken i flere kommuner, er nåvaerende periode Unnis første som politiker. Hun dro i gang lokallaget til Frp i Audnedal foran forrige valg, og klarte å få 8,3 prosent oppslutnin­g. Dermed kom hun inn i kommunesty­ret.

– Det har vaert en bratt laerekurve, men samtidig kjempegøy. Jeg har jo fått gjennomsla­g i flere saker, forteller hun.

De kan i farten ikke komme på saker der de har vaert uenige om i kommunesty­ret.

– Men jeg passer på å stemme med Unni i siste sak i kommunesty­ret sånn at det blir en fredfull kveld i heimen, ler Eivind.

KJØRTE FRA HAM

Men etter et møte kjørte hun fra ham, og da gikk det rykter om at det var fordi hun var sur over et nederlag i en sak.

– Tøys, sier hun. – jeg glemte at han skulle sitte på, hevder Unni smilende.

Så hvordan blir valgkampen? – Hun skal i alle fall ikke få vite hva jeg har slags strategi, sier Eivind muntert. Det vil si – han røper en ting: Han skal gå fra hus til hus med røde Ap-roser. – Han

gjorde det ved forrige valg også. Da fikk jeg de fleste rosene for han gadd ikke gå så lenge, ler hun.

NULL SAMARBEID

– Ikke noe samarbeid altså?

– Niks, sier de begge. Det blir for eksempel ikke tale om å dele bil på vei til ulike stands og debatter – her blir det tøffe fronter.

– Hun skal få høre hva jeg mener om Frps egopolitik­k. Ingen skal få mistanke om at vi er en slags politisk enhet her i huset nei, sier han. Og Unni har ikke tenkt å behandle ektemannen med silkehansk­er hun heller.

– Men i motsetning til ham har jeg en redelig stil!

– Hva med å bruke ekteskapel­ige hemmelighe­ter mot hverandre?

– Tja, det er jo en mulighet, mener Eivind – et utsagn som er nok til å tirre kona. – Han sier slikt helt bevisst for å irritere, så jeg må prøve å la vaere å gå på limpinnen, sier hun.

LOVER FIGHT

De lover begge en skikkelig fight om å bli ordfører. Ser man på resultatet fra forrige lokalvalg i Audnedal og Lyngdal skal det likevel godt gjøres at noen av disse to får klubba.

– Slik kan vi ikke tenke, her skal det kjempes, er de i det minste enige om.

 ?? Foto: Jarle r. Martinsen ?? Til tross for at de er politiske rivaler har Unni Nilsen Husøy og mannen Eivind Arnt beholdt husfreden hjemme i Audnedal.
Foto: Jarle r. Martinsen Til tross for at de er politiske rivaler har Unni Nilsen Husøy og mannen Eivind Arnt beholdt husfreden hjemme i Audnedal.
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mens Eivind Arnt Husøy er ordførerka­ndidat for Ap i nye Lyngdal kommune foran kommuneval­get, er kona Unni Nilsen Husøy det samme for Frp.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mens Eivind Arnt Husøy er ordførerka­ndidat for Ap i nye Lyngdal kommune foran kommuneval­get, er kona Unni Nilsen Husøy det samme for Frp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway