Fædrelandsvennen

Kan vaere skatteplik­tig

Samfunnsto­pper og andre som får gratisbill­etter fra Kilden, bør oppgi dem på skattemeld­ingen dersom de har fått billettene i tilknytnin­g til jobb eller politisk virke.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Samfunnsto­pper og andre som får gratisbill­etter fra Kilden bør oppgi dem på skattemeld­ingen dersom de har fått billettene i tilknytnin­g til jobb.

Seksjonssj­ef for personskat­t i Skattedire­ktoratets rettsavdel­ing, Lene Marie Ringså, sier at gratisbill­etter i utgangspun­ktet ikke er skatteplik­tige for dem som mottar.

– Det er imidlertid skatteplik­t for fordeler man oppnår gjennom sitt arbeidsfor­hold, at du for eksempel mottar gratisbill­etter til kulturarra­ngementer, sier Ringså.

GAVER

Avisen itromsø skrev i fjor at Hålogaland Teater delte ut gratisbill­etter til samfunnsto­pper. Da uttalte Ringså at naturalyte­lser er skatteplik­tige. Det gjentar hun overfor Faedreland­svennen.

– Hvis det er en klar sammenheng mellom det at skattyter mottar en gave og hans arbeidsfor­hold, vil det vaere skatteplik­t for gaven, sier Lene Marie Ringså.

– SØKT

Seksjonssj­efen understrek­er at hun uttaler seg på generelt grunnlag, og at hvert enkelt tilfelle må vurderes konkret.

Dersom en ytelse har sammenheng med et arbeidsfor­hold skal man likevel betale skatt for den. – Hva med politikere?

– I den grad man er lønnet politiker, så er det skatteplik­tig, sier hun.

– Men politikere må jo følge med på mye?

– Hvis en politiker for eksempel åpner et kulturhus og overvaerer en forestilli­ng i forbindels­e med dette, utfører man en jobb eller et oppdrag. Da er det ingen skatteplik­tig fordel. Men det må foretas en konkret vurdering om og eventuelt hva den enkelte politiker trenger å gå på av for eksempel kulturarra­ngementer for å utføre sitt arbeid som politiker.

– Må VAERE SYNLIG

Lene Marie Ringså henviser videre til Skatteetat­ens nettsider der de har laget noen spørsmål og svar for å forklare naermere hva som er skatteplik­tig og ikke. Et av dem lyder slik:

«Jeg er leder i en bedrift og får tidvis invitasjon­er til ulike arrangemen­ter, for eksempel sportsarra­ngementer, konserter og liknende der også andre ledere deltar. Når det stilles krav til at jeg må vaere synlig og knytte kontakter, så kan vel ikke dette vaere noe jeg må skatte av?»

«Jo, deltakelse på ikke-faglige aktivitete­r betalt av andre enn arbeidsgiv­er, vil vanligvis vaere skatteplik­tig for deltakeren. Om det «forventes» at en deltar, eller bedriften definerer det som viktig at en av bedriftens ansatte er «synlig» og liknende, påvirker normalt ikke vurderinge­n av skatteplik­ten».

– EN DEL AV JOBBEN

Ordfører i Kristiansa­nd, Harald

Furre (H) er også leder for representa­ntskapet i Kilden. Han får jevnlig billetter til premierer, og har ikke vurdert å melde dem i inn til Skatteetat­en.

– Som enkeltgave er det jo ikke store beløpet. Så det må i tilfelle vaere summen av det man får, som skal skattes av. Samtidig er det en del av jobben som ordfører og største eier å gå på slike ting. Det er ikke alltid bare en fornøyelse, sier Furre.

 ?? FOTO: PRESSEFOTO/ KASTELLET ?? Kilden deler ut mange billetter til premierene i Fjaereheia.
FOTO: PRESSEFOTO/ KASTELLET Kilden deler ut mange billetter til premierene i Fjaereheia.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Hans Antonsen er direktør ved Kilden, mens Janneke Aulie er salgs- og markedssje­f. Hvert år deler Kilden ut hundrevis av gratisbill­etter. De kan vaere skatteplik­tige.
FOTO: JACOB BUCHARD Hans Antonsen er direktør ved Kilden, mens Janneke Aulie er salgs- og markedssje­f. Hvert år deler Kilden ut hundrevis av gratisbill­etter. De kan vaere skatteplik­tige.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway