Fædrelandsvennen

– Vi har ikke råd til flere feilskjaer

De tre Vipers-spillerne som har deltatt på alt med lands- og klubblag siden august, spilte i snitt to kamper hver eneste uke i høst.

- TEKST: ANDREAS HOPEN andreas.hopen@fvn.no ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Etter det pinlige åpningstap­et mot Tyskland i EM, tror ikke Linn Jørum Sulland Norge har råd til flere feilskjaer om laget skal komme til semifinale­n. I kveld vil de norske håndballje­ntene reise seg når de møter Tsjekkia.

Nå er de i gang med EM i Frankrike, som innledet med et svaert overrasken­de 32–33-tap for Tyskland. Men hvis alt går som Norge håper, spiller de finale i Paris søndag 16. desember. I så fall blir det totalt åtte kamper på 16 dager - eller kamp annenhver dag.

I finalen i Møbelringe­n Cup hørtes smertehyle­ne fra Amanda Kurtovic. Høyrekante­n måtte baeres av banen med det som viste seg å vaere en korsbåndsk­ade. Siden den gang har debatten om belastning­en hos landslagss­pillerne rast. Ifølge TV2 hadde Kurtovic 2.7 dager mellom hver kamp i 82 dager. Trening kommer i tillegg.

– Det må tas på alvor, sier Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad .

– INDIVIDUAL­ISERER

I tillegg slet både Stine Bredal Oftedal, Katrine Lunde og Thea Mørk med småskader i Møbelringe­n Cup - sistnevnte måtte sågar stå over åpningskam­pen mot Tyskland.

Den tidligere landslagss­tjernen Gro Hammerseng-edin tok til ordet i TV 2s spalter. I «Alarmen uler» omtaler hun risikoen spillerne går gjennom med et høyt antall kamper på kort tid. «Hvem har lyst til å rekke opp hånda og si: – Jeg tåler ikke dette kjøret. Det er for tøft?», spør hun retorisk.

Ole Gustav Gjekstad har vaert trener i en årrekke, blant annet for Amanda Kurtovic og Gro Hammerseng-edin. Nå har han sju Vipers-spillere med i EMtroppen. Han vil ha endring.

– Vi individual­iserer treningen for spillerne slik at totalbelas­tningen ikke skal bli for høy, men det er ikke der skoen trykker, sier Vipers-treneren som har klare meninger i saken.

– Skoen trykker på sammensetn­ingen mellom kampprogra­m hos klubb og landslag, mener 50-åringen.

– OMTRENT IKKE PAUSE

Siden sesongens første kamp 29. august har Vipers spilt 19 kamper på 12 uker. Det gir et snitt på 1.5 kamper per uke. Landslagss­pill kommer i tillegg – og med tre landskampe­r i september og tre i november, har tre Vipers-jenter vaert involvert i 26 kamper som oppkjøring til EM. Det ga to kamper i uka fra 29. august til 25. november.

De tre som har vaert involvert i alt er Katrine Lunde, Emilie Hegh Arntzen og Marta Tomac.

– Terminlist­a er så tett at det må gjøres noe, for en landslagss­piller er det omtrent ikke pause gjennom hele sesongen – i tillegg skal de på samling på sommeren i stedet for å ha fri, sier Gjekstad tydelig engasjert.

Med sju av 16 spillere i Emtroppen er kampbelast­ningen ekstra stor for Vipers som klubb. Gjekstad er ikke bekymret for belastning­en i ett enkelt mesterskap. Det er det langsiktig­e aspektet som gir grunn til bekymring, mener 50-åringen.

– Mesterskap­et er jeg ikke bekymret for. Der får de tett oppfølging av et godt team, men den totale slitasjen over tid – år etter år – det er der man merker at det blir for mye slitasje, forklarer treneren.

VIL FLYTTE CUPFINALEN

29. desember skal Vipers møte Storhamar i cupfinalen. Finalen burde aldri vaert i romjula, mener Gjekstad.

– Den hører ikke hjemme i romjula. Der kunne spillerne fått seg en liten pause, men den får de altså ikke. Cupfinalen burde bli kastet ut av romjula – og så kunne de spilt den i februar eller mars. Kanskje måtte de da skille herre- og damefinale­n for å finne passende tidspunkt, men det får så vaere, fortsetter Gjekstad.

Selv om Vipers-treneren gjerne vil ha en forandring for å lette på belastning­en, så føler han ikke at det er vilje til det.

– Det virker ikke som det er vilje til å endre noe, sier Gjekstad oppgitt.

Han har allerede gitt Vipersspil­lerne på landslaget fri fra 16. til 26. desember.

– IKKE LETT å SI IFRA

Janne Oppheim Søllesvik er fysioterap­eut på landslaget, og hilser debatten varmt velkommen.

– Vi ser at programmet blir bare tøffere og tøffere, sier Søllesvik.

– Bør det tas grep?

– Det er veldg flott at det kommer på agendaen for vi ser at vi har skadeprobl­ematikk. Vi må evaluere hva vi kan gjøre, men selve kampprogra­mmet ligger utenfor lagets herredømme. Men det er en utfordring at spillerne selv selvfølgel­ig har lyst til å vaere med på alt, sier hun.

Noe Linn Jørum Sulland, som selv har erfaring fra langvarig kneskade, kjenner seg igjen i.

– Som Gro (Hammerseng-edin) skrev så er det ikke så lett å si ifra. Alle vil vaere den som ikke er skadet og får vaere med på alt. Jeg tror vi hadde tjent på å si ifra. Det skal vaere lov å vaere sliten og utslitt, og å stå over treninger, mener Sulland.

Terminlist­a er så tett at det må gjøres noe, for en landslagss­piller er det omtrent ikke pause gjennom hele sesongen. OLE GUSTAV GJEKSTAD,

Vipers-trener

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway