Fædrelandsvennen

Tidligere Usa-president George H.W. Bush hylles verden rundt

- NTB

USAS 41. president George Herbert Walker Bush er død, 94 år gammel. Han hylles av en rekke tidligere og nåvaerende ledere.

George H.W. Bush døde i sitt hjem ved 22-tiden fredag kveld lokal tid, et drøyt halvår etter at hans 92 år gamle kone Barbara Bush gikk bort i april. Paret hadde da vaert gift i 73 år. Han etterlater seg fem barn, 17 barnebarn, åtte oldebarn og to søsken.

George Herbert Walker Bush var president i perioden 1989 til 1993 og var med på å føre stormakten gjennom den siste delen av den kalde krigen.

– Amerika har med George Herbert Walker Bush mistet en patriot og en ydmyk tjener. Våre hjerter er fylt med takknemlig­het, skriver tidligere president Barack Obama på Twitter.

– President Bush inspirerte generasjon­er av amerikaner­e til å tjene samfunnet og til å vaere, som han selv formulerte det, «tusen lyspunkter» som lyser opp USAS storhet, håp og muligheter overfor verden, heter det i en uttalelse fra president Donald Trump.

NATOS generalsek­retaer Jens Stoltenber­g mener Bush var på rett sted til rett tid i historien.

– Da jernteppet falt, trengte verden politikere med visjoner og vilje. President George H.W. Bush hadde evne og var forpliktet. Han grep øyeblikket og endret historien. Han vil bli husket som en av arkitekten­e bak tiden etter den kalde krigen og som en ekte trans-atlantiker, sier Stoltenber­g.

Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May sier at Bush «gjorde verden til et tryggere sted for kommende generasjon­er». Hun kaller Bush en stor statsmann.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tidligere Usa-president George H.W. Bush døde fredag kveld, lokal tid.
FOTO: NTB SCANPIX Tidligere Usa-president George H.W. Bush døde fredag kveld, lokal tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway