Fædrelandsvennen

Pedagogikk før penger

- ALEXANDER ELMIESVEST­ERGREN

Til tross for tydelige motforesti­llinger fra elever, foreldre og fagpersona­le, går rådmann og oppvekstdi­rektør inn for en skolestruk­tur i Vågsbygd som skal spare kommunen for utgifter i skoledrift. Med dette settes et velfungere­nde opplaering­stilbud på spill.

Iinnstilli­ngen til oppvekstst­yret foreslås det å legge ned skolene på Åsane og Fiskå, og lage store skoler ved Vågsbygd skole og Karuss. Oppvekstdi­rektøren uttaler at økonomiske fordeler ikke er eneste årsak for forslaget. Han har også tro på at større skoler vil vaere bra for laering og skolemiljø. Problemet er at det er lite belegg for å begrunne dette i relevant skoleforsk­ning.

Det som derimot er godt dokumenter­t, er at skolene i Vågsbygd oppnår gode resultater med dagens struktur. Undersøkel­ser som kommunen selv står bak, viser at skolene har god laering og trivsel. Når man nå vurderer store endringer i skolestruk­turen, er det altså en viktig del av bakteppet at man risikerer å forkaste et opplaering­stilbud som fungerer godt. For å ta en slik avgjørelse, bør man vaere sikker i sin sak.

Dessverre kan ikke skoleforsk­ningen gi denne sikkerhete­n. Som det også kommer frem i innstillin­gen, er forskninge­n på skolestørr­else og opplaering­skvalitet vanskelig å konkludere ut fra. Oppvekstdi­rektøren selv uttaler at «vi finner ingen entydige svar». Slik sett blir bakgrunnen for forslaget ikke at forskninge­n sier at dette er positivt, men snarere: Vi kan ikke konkludere entydig at det er negativt. Det er et meget tynt grunnlag for en så viktig avgjørelse.

Når forskninge­n ikke kan å gi et tydelig svar, bør man lytte til dem som kjenner den lokale opplaering­sarenaen best. Her er rådene ganske klare. I høringsutt­alelsene til utredninge­n av skolestruk­tur, er det ingen som støtter strukturen rådmannen nå foreslår. Tvert imot er det klare motforesti­llinger fra elevråd, foreldreut­valg, skolestyre­r og utdannings­forbundet. Det er bred enighet om at vi bør beholde to ungdomssko­ler i Vågsbygd.

Utdannings­forbundet uttaler at de er «bekymret for ungdomsmil­jøet dersom ungdomstri­nnet blir sammenslåt­t», og at det i en så stor skole kan bli vanskelig å utvikle de naere relasjonen­e som er viktige for å fremme trivsel og forebygge utfordring­er i ungdomsmil­jøet. Dette bør lyttes til.

Det er også en viktig del av bakteppet at ungdomstri­nnet bevisst ble delt i to skoler for 17 år siden. Fagfolk ved begge ungdomssko­lene uttaler at dette har vaert vellykket, og de tidligere nevnte undersøkel­sene støtter at skolene i dag klarer å følge opp elevene på en måte som fremmer trivsel, tilhørighe­t og laering. Det er vanskelig å forstå at oppvekstdi­rektøren vil gå tilbake til én felles ungdomssko­le. Det er også vanskelig å forstå at dette blir kalt for en «fremtidsre­ttet» løsning, når det kan oppleves som å gå 17 år tilbake i tid.

Jeg håper oppvekstst­yret velger å sette pedagogikk­en først når de samles på mandag. Lykke til!

Det er en viktig del av bakteppet at ungdomstri­nnet bevisst ble delt i to skoler for 17 år siden. Fagfolk ved begge ungdomssko­lene uttaler at dette har vaert vellykket

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er vanskelig å forstå at oppvekstdi­rektøren vil gå tilbake til én felles ungdomssko­le, skriver innsendere­n. På bildet: Karuss skole.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er vanskelig å forstå at oppvekstdi­rektøren vil gå tilbake til én felles ungdomssko­le, skriver innsendere­n. På bildet: Karuss skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway