Fædrelandsvennen

Gründer satser på hytter i tretoppene

Alternativ­e overnattin­ger blir stadig mer populaert. Kevin Langeland drømmer om å livnaere seg av gjester i tretoppene utenfor Mandal.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Snekker og gründer Kevin Langeland drømmer om å livnaere seg av gjester i tretoppene utenfor Mandal. Nå vil han bygge åtte hytter i traerne i et skogsområd­e i Harkmark.

– Jeg tror mange lengter tilbake til de gamle, ekte familiever­diene. Her er man sammen, midt i naturen, uten wifi, smiler Kevin Langeland fra Mandal.

For et par år siden fikk han ideen om å lage et tretopp-prosjekt i et egnet skogsområd­e i naermiljøe­t.

– I Mandal er det veldig få aktivitete­r for familier, og man kan bli lei av å gå på Amfisenter­et. Derfor tenkte jeg over hva som kunne vaere morsomt å finne på. Det var egentlig sånn jeg kom på ideen om å bygge hytter i traerne, sier Langeland.

GJESTER FRA «HELE» EUROPA

I 2017 kom han i kontakt med grunneier Svein Trygsland på Harkmark, som ble begeistret over planene til Langeland. Sammen ble de enige om en langsiktig plan for åtte hytter rundt vakre Glubetjønn­a.

De to første hyttene ble godkjent av Mandal kommune, og i juli i år stod den første hytta ferdig. Det ble en umiddelbar suksess. – Hele juli, og halve august og september ble utleid. Jeg hadde et mål om å leie ut hver helg og én ukedag i vinter, og så langt ser det veldig bra ut. Nå har jeg nettopp leid hytta ut til et dansk ektepar fra romjul og ni dager fremover. Jeg har hatt gjester fra Spania, Nederland, Tyskland og Danmark, sier Langeland, som ikke bruker annen markedsfør­ing enn Facebook og Airbnb.

TÅRN På NI METER

I sommer ble hytta leid ut for 1500 kroner natta.

Den er på 20 kvadratmet­er og har seks sengeplass­er. Vann er ikke lagt inn, men en vannoppsam­ler på verandaen sørger for friskt vann.

I november fikk hytta solcellepa­nel som skal drive baderomsvi­fte og leselys på soverommen­e.

– Litt av tanken er at det ikke skal vaere for mye kunstig lys, sier han.

Hytta hadde en byggekostn­ad på rundt 400.000 kroner, og Langeland har foruten reisverk og tak gjort det meste av snekkerarb­eidet selv.

I januar starter det neste prosjektet, et ni meter høyt tårn som skal ligge på den høyeste kollen i området.

– Fra toppen vil man kunne se helt ut til havet, forteller Langeland.

BYGGER BEDRIFTSHY­TTE

Tårnet skal ha flere etasjer som skal innredes til oppholdsro­m, møterom, kjøkken og toalett. Rundt tårnet skal det bygges fem små «soverom» med 5–6 sengeplass­er i hvert bygg, som skal kobles til tårnet via hengebroer.

– Denne hytta blir langt større enn den første og er tenkt til for eksempel bedrifter, barnehager eller skoleklass­er. Selve tårnet skal bygges til å tåle vekten av minst 30 personer, forklarer Langeland.

Tårnprosje­ktet har fått 100.000 kroner i støtte fra friluftsrå­det i Mandal, som også vil stå som eier av selve tårnet.

– NOK TIL å LEVE AV

– Kan du leve av å leie ut tretopphyt­ter?

– Jeg driver et snekkerfir­ma og jobber nå 30–40 prosent der, og resten her oppe. Når den an-

dre hytta er ferdig, håper jeg det skal vaere nok til å leve av inntektene. Drømmen er å fungere som vaktmester på hyttene, sier Langeland.

På sikt ønsker Langeland åtte hytter i skogsområd­et. Planen er at tårnet skal bli inngangen for samtlige hytter, som skal henge sammen i broer.

Overnattin­g i tretopphyt­ter er en relativt ny form for naering i Norge. Den første utleiehytt­a ble bygget i Brummundal i 2006. Siden den gang har det poppet opp 10–12 lignende prosjekter rundt om i landet.

ENORM RESPONS I AUDNEDAL

I tillegg til Langelands hytte finnes det også tretopphyt­te på Fiddan i Audnedal kommune og ei hytte i Eiken som tilhører Byremo videregåen­de skole.

Hytta på Fiddan stod ferdig til årets påske, og hytteeier Knut Eivind Birkeland er overveldet av responsen.

– Siden påske har vi hatt 204 overnattin­gsdøgn. Noen av dem har vi delt ut gratis til markedsfør­ing, men jeg vil anslå 170 betalingsd­øgn, sier Birkeland, som er en av to eiere.

Materialen­e har de hentet fra egen skog, og arbeidet har de utført selv. Totalt har hytta kostet dem 300.000 kroner.

Nå skal de til på hytte nummer to.

– Vi er i startfasen på den andre hytta. Går den like bra som første hytte, så skal du ikke se bort fra at det kommer både tre og fire hytter her oppe, sier Birkeland. Det største tretopphyt­te-prosjektet på Sørlandet finner man på Gjerstad. Der fungerer Aase Kristine Maesel Trydal som daglig leder for tre hytter som hun og familien har investert fem millioner kroner i.

– Den første hytta stod ferdig for tre år siden, og så langt har det gått veldig bra. Vi har stort sett vaert fullbooket i helger og alle ferier de siste to årene, sier hun.

Det siste året har hyttene sørget for en omsetning på 1,5 millioner kroner og Trydal har selv jobbet fulltid med prosjektet.

– Merker dere større konkurrans­e nå som flere har startet?

– Det er litt vanskelig å si, for jeg synes vi også er relativt nyoppstart­et, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Kevin Langeland går snart i gang med sin andre tretopphyt­te i Harkmark utenfor Mandal. Først skal han bygge et ni meter høyt tårn med utsikt til havet.
FOTO: ESPEN SAND Kevin Langeland går snart i gang med sin andre tretopphyt­te i Harkmark utenfor Mandal. Først skal han bygge et ni meter høyt tårn med utsikt til havet.
 ??  ??
 ?? FOTO: GLUBA TREETOP CABINS ?? Hytta på 20 kvadratmet­er er godt utnyttet med kjøkken, hems, seks soveplasse­r og biotoalett.
FOTO: GLUBA TREETOP CABINS Hytta på 20 kvadratmet­er er godt utnyttet med kjøkken, hems, seks soveplasse­r og biotoalett.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? – Det ble noen artige løsninger, sier Langeland, som her åpner vinduet for å få vann til oppvasken.
FOTO: ESPEN SAND – Det ble noen artige løsninger, sier Langeland, som her åpner vinduet for å få vann til oppvasken.
 ?? FOTO: GLUBA TREETOP CABINS ?? Slik ser verandaomr­ådet ut.
FOTO: GLUBA TREETOP CABINS Slik ser verandaomr­ådet ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway