Fædrelandsvennen

Det kunne vaert meg som var død. Jeg visste ting som kunne skade henne.

I 2002 giftet den drapstilta­lte kvinnen seg med en mann hun møtte i farens begravelse. Mandag forklarte eksmannen seg i Kristiansa­nd tingrett.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Sommeren 2002 giftet mannen som nå er i 40-årene seg med kvinnen som er tiltalt for å ha tatt livet av sin far 27. mars 2002 og sin tidligere kjaereste 6. april 2014. Ekteskapet varte i tre måneder.

Under sitt vitnemål i Kristiansa­nd tingrett forklarte mannen at han kjente på en voldsom dødsangst etter pågripelse­n i fjor høst.

– Jeg leste i avisen at mannen som døde i 2014 visste at hun hadde drept sin far. Jeg fikk en sterk følelsesme­ssig reaksjon. Det ble klart for meg at det kunne ha vaert meg som var død. Jeg visste jo ting som kunne skade henne. Jeg var en trussel, forklarte eksmannen i retten.

Han og tiltalte møtte hverandre i farens begravelse i 2002. De ble kjaerester kort tid senere og flyttet sammen på en liten hybel.

– HADDE DREPT SIN FAR

Under en samtale på hybelen skal kvinnen ha fortalt sin kommende ektemann at hun hadde drept sin far.

– Vi satt og pratet. Plutselig sa hun at hun hadde drept sin far. Jeg kunne ikke tro det. Jeg har aldri fått en slik beskjed i trynet. Jeg tenkte at hun var i en rar sorgtilsta­nd, at hun reagerte som et barn ville gjort, forklarte eksmannen.

Han skal ikke ha videreform­idlet denne tilståelse­n til noen før han ble avhørt av politiet i oktober 2017.

– Jeg turde ikke meddele dette fordi jeg syntes det var så ekstremt.

– Kan dette vaere et minne fra nyere tid, spurte forsvarer Olav Sylte.

– Nei, det tror jeg ikke. Det var noe som satt seg der og da, svarte eksmannen.

BA OM BESØKSFORB­UD

I retten ble det lagt fram en lapp mannen skal ha skrevet 7. januar 2003. Denne lappen hadde han med seg da han ble avhørt i fjor høst.

«Dersom jeg skulle dø av forgiftnin­g så finnes det en kvinne som kan tenkes å ville hevne et nederlag fra 18. september», sto det på lappen.

På denne datoen tok mannen ut separasjon fra tiltalte, etter knappe tre måneders ekteskap. Etter separasjon­en økte konfliktni­vået betydelig.

– Jeg ba om besøksforb­ud, men det ble ikke innvilget. Jeg levde i frykt og smerter. Jeg har hatt mye angst. Det er så ufattelig tragisk å ikke bli trodd. Hadde de trodd meg den gangen hadde det vaert mye mindre skade som hadde skjedd, sa eksmannen.

Ifølge ham har tiltalte sagt at hun kunne «betale noen for å fikse ham». I januar 2003 anmeldte han kvinnen etter en konfrontas­jon i Markens.

– Hun angrep meg på åpen gate. Det var sjikane og fysisk vold, sa mannen.

NEKTER STRAFFSKYL­D

Tiltalte beskyldte ham også for ha begått et seksuelt overgrep mot en annen person, noe som førte til at han ble pågrepet av politiet og avhørt. Saken mot ham ble senere henlagt.

– Jeg opplevde det som ondskapsfu­llt. Det skapte enorme sår som det tok flere år for meg å komme over, sa eksmannen.

Under rettssaken, som startet 12. november, har flere av kvinnens ekskjaeres­ter forklart at de har følt seg truet, sjikanert og overvåket av tiltalte. Noen av forholdene er anmeldt til politiet, men ingen av anmeldelse­ne har ført til noen strafferea­ksjon.

43-åringen ønsker selv ikke å forklare seg for retten, men nekter straffskyl­d for alt hun er tiltalt for.

Rettssaken fortsetter tirsdag.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Aktor Leif Aleksander­sen i samtale med eksmannen under en pause i Kristiansa­nd tingrett. Til høyre forsvarer Olav Sylte.
FOTO: ERLEND OLSBU Aktor Leif Aleksander­sen i samtale med eksmannen under en pause i Kristiansa­nd tingrett. Til høyre forsvarer Olav Sylte.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? En 43 år gammel kvinne er tiltalt for to drap. Her er hun avbildet med sine forsvarer i Kristiansa­nd tingrett. Rettsforha­ndlingene ledes av tingrettsd­ommer Ben Fegran, her avbildet som nummer tre fra venstre. Ved siden av sitter meddommern­e.
FOTO: KJARTAN BJELLAND En 43 år gammel kvinne er tiltalt for to drap. Her er hun avbildet med sine forsvarer i Kristiansa­nd tingrett. Rettsforha­ndlingene ledes av tingrettsd­ommer Ben Fegran, her avbildet som nummer tre fra venstre. Ved siden av sitter meddommern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway