Fædrelandsvennen

Det går mot hvit førjulstid på Sørlandet

- MARI HORVE REITE

Vaermeldin­gene tyder på overgang til kuldegrade­r og mulighet for hvit førjulstid over hele landsdelen.

Det er forsåvidt en god nyhet at regnet tar slutt, og at det blir kaldt og klart. Men det som skjer mot slutten av uka, er enda bedre. Eller verre, alt etter hva du liker.

– Det blir langsomt kaldere utover i uka. Fra onsdag naermer temperatur­en seg null grader på dagen og minusgrade­r om natta. Så er det spennende det som skjer på fredagen, for da er det et lavtrykk som naermer seg Sørlandet, forteller Terje Alsvik Walløe, vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt.

SNØ ELLER SLUDD?

Og lavtrykk pluss minusgrade­r blir gjerne snø.

– Det kan bli hvit nedbør ganske langt ut mot kysten. Jeg er usikker på om den kommer helt ut til kysten. Kristiansa­nd ligger på null grader, opp mot en plussgrad. Det er en hårfin balanse om nedbøren kommer som snø eller regn. Kanskje litt blanding, sier Walløe.

Litt usikkert for kystfolket, altså. Men inne i landet ser det ut til å bli bankers med hvit nedbør.

– Litt inn i landet, tror jeg nok det kommer snø. Det ser ut til å komme opp mot 30 millimeter nedbør i løpet av fredagen. Så der det kommer snø i indre strøk, kan det bli en god del, sier meteorolog­en.

BLIR LIGGENDE

Snøen som kommer er trolig heller ikke av den sorten som forsvinner dagen etter. For helga ser ut til å bli kald og klar.

– Hvis det først kommer snø, vil det ligge en stund, for det kommer et par-tre kjølige dager etter fredagen. Men da begynner vi å komme så langt fram at det er vanskelig å se hvordan det vil bli, sier Walløe.

Det som er ganske sikkert er at det vil komme nedbør på fredag. Sannsynlig­vis over hele Sørlandet.

– Men formen på nedbøren, altså hvor den kommer som snø og mengden, er mer usikkert, sier han.

Blir det snø helt ut til kysten, kan det bli nokså ruskete. Det ligger nemlig også an til kuling langs kysten.

– Så prognosene for fredagen blir spennende å følge, sier Walløe.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Slik så det ut i Kristiansa­nd sentrum lille julaften i 2012. Kan vi få en repetisjon av dette nå til fredag?
FOTO: HENRIK IHME Slik så det ut i Kristiansa­nd sentrum lille julaften i 2012. Kan vi få en repetisjon av dette nå til fredag?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway