Fædrelandsvennen

Vil svare på fryktede russiske raketter

- NTB

Nato-sjef Jens Stoltenber­g sier alliansen vil ta alle nødvendige skritt for å svare på Russlands fryktede nye Ssc-8-raketter.

– Vi vil ta alle nødvendige beslutning­er for å sikre de alliertes trygghet, sier Stoltenber­g.

Han venter at de russiske Ssc-8-rakettene vil bli et hovedtema når utenriksmi­nistrene i NATO samles ved alliansens hovedkvart­er i Brussel tirsdag og onsdag denne uka.

De nye rakettene er billige å bygge og lette å gjemme vekk, advarer NATO.

Samtidig kan de baere atomstrids­hoder og utslette europeiske byer på bare noen få minutters varsel.

I STRID MED INF

NATO hevder de nye rakettene er utviklet i strid med Infavtalen, som ble inngått mellom USA og Sovjet i 1987. INF forbyr alle landbasert­e raketter av mellomdist­ansetypen.

Russland nekter for avtalebrud­d. Men NATO er ikke i tvil.

– Situasjone­n vi har nå, er uholdbar. Det kan ikke fortsette slik, sier Stoltenber­g.

Hans krav er at russerne på en åpen og troverdig må bevise at de overholder avtalen. Men hvis det ikke skjer, må de allierte trekke konsekvens­ene.

– NATO vil ikke speile det Russland gjør, fly for fly, rakett for rakett og stridsvogn for stridsvogn. Men vi vil sikre at vi har den nødvendige kapasitete­n, den nødvendige besluttsom­heten og den nødvendige beredskape­n som skal til for å gi troverdig avskrekkin­g, sier Stoltenber­g.

NATOS svar vil bli fast, men balansert, tilføyer han.

UKLART OM SVAR

Men nøyaktig hva NATO har tenkt å gjøre, er for tidlig å si.

Anonymt forteller diplomater at spørsmålet ennå ikke er diskutert i detalj. Hos enkelte allierte er det samtidig en viss skepsis til «sabelrasli­ng» fra NATOS side.

Stoltenber­g selv har tidligere uttalt til NTB at han ikke ser for seg at NATOS svar vil vaere å utplassere flere atomvåpen i Europa.

USAS ambassadør til NATO, Kay Bailey Hutchison, har på sin side gjort det klart at USA på sikt vil måtte utvikle tilsvarend­e våpen som Russland.

SEKS MÅNEDER

USAS president Donald Trump varslet tidligere i høst at USA vil trekke seg fra INF som følge av de russiske avtalebrud­dene.

Men det formelle varselet om at USA trekker seg, har ennå ikke kommet. Et slikt varsel vil utløse en seks måneder lang utmeldings­prosess, der Russland vil få en siste sjanse til å snu og begynne å overholde avtalen igjen.

Etter det NTB kjenner til, skal flere allierte ha bedt om mer tid før varselet sendes.

Russland har for sin del uttalt at et farlig våpenkappl­øp kan bli konsekvens­en hvis avtalen skrotes.

 ?? FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX ?? NATOS generalsek­retaer Jens Stoltenber­g sier alliansen vil svare på russisk opprustnin­g.
FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX NATOS generalsek­retaer Jens Stoltenber­g sier alliansen vil svare på russisk opprustnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway