Fædrelandsvennen

Tre grep for bedriftene i Agder

-

Regjeringe­n har gjort det enklere for bedrifter å skape arbeidspla­sser og nye verdier for samfunnet. Men vi har fortsatt mye ugjort.

●●Vi skal bruke de gode tidene til å få flere i jobb. Jeg og resten av regjeringe­n vil skape flere lønnsomme arbeidspla­sser i Agderregio­nen og resten av Norge. Det skal vi blant annet få til slik:

Regjeringe­n skal rydde opp i virkemidde­ljungelen. Vi vil at de statlige støtteordn­ingene som gir penger til forskning og innovasjon skal vaere så enkle og effektive som mulig. Slik at det blir lett for bedriftene å finne frem til rett ordning. Mye er gjort og virker bra, men vi er ikke i mål. Vi ser at bedriftene fortsatt møter en uoversiktl­ig jungel av ordninger og programmer, og overlapp kan føre til sløsing av tid og penger. Vi må legge pengene der vi får mest igjen, og kutte ut det som ikke fungerer.

Regjeringe­n skal bidra til at de gode bedriftene får finansieri­ngen de trenger. Vi vil frigjøre mer kapital. Vi har allerede forenklet og kuttet i selskaps- og formuesska­tten, og frigjort milliarder slik at naeringsli­vet kan investere og skape mer. Men vi stopper ikke der. Norge trenger et kapitalmar­ked som fungerer godt slik at disse milliarden­e kan vokse og bidra til nye arbeidspla­sser. Her er det rom for forbedring. Vi trenger flere investorer og mer kapital.

Vi trenger også et regelverk som legger bedre til rette for privat og offentlig kapital, slik at bedrifter som er eller ventes å bli lønnsomme får tilgang til finansieri­ng. Dette jobber vi med, i tråd med kapitaltil­gangsutval­gets anbefaling­er.

Regjeringe­n forenkler bedriftene­s administra­tive arbeid, slik at de kan bruke tiden på skape verdier og nye arbeidspla­sser. Siden 2011 har vi forenklet bort 15 milliarder i årlige utgifter for naeringsli­vet. Innen 2021 skal vi forenkle bort ytterliger­e 10 milliarder i årlige besparelse­r. Dermed slipper bedriftene unødvendig rapporteri­ng og skjemaer. Vårt mål er at en bedrift bare skal trenge å levere opplysning­er én gang. Siden vi tiltrådte har vi fått til mye med Brønnøysun­dregistren­e og Altinn. Disse er suksesshis­torier som høster stor anerkjenne­lse og misunnelse internasjo­nalt.

TORBJØRN RØE ISAKSEN naeringsmi­nister

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway