Fædrelandsvennen

En Eøsavtale i spill truer arbeidspla­sser på Agder

-

Senterpart­iet vil erstatte EØS - avtalen med handelsog samarbeids­avtaler med EU.

●●Audun Lysbakken og SV vil ha bilaterale handelsavt­aler i stedet. Nå ser vi også at deler av fagbevegel­sen snur. Fra å vaere Eøsforsvar­ere, har styret i Fellesforb­undets største avdeling vedtatt at avtalen bør sies opp.

Det kan bety at LO- kongressen i 2021 følger etter. Det er ikke godt nytt for arbeidspla­sser på Sørlandet.

Norge er et lite land som er avhengig av handel med andre. Landsdelen vår har lange tradisjone­r for handel med de landene som står oss naermest både geografisk, kulturelt og politisk. Derfor er Eu-landene våre naboland våre viktigste handelspar­tnere.

EØS avtalen er viktig for Norge og har tjent oss godt i snart 25 år. Avtalen gjør det enkelt for norske bedrifter å selge produkter og tjenester i disse landene. Å tenke seg at en skulle få like god tilgang til et marked med 500 millioner innbyggere uten Eøs-avtalen, er utopi og helt urealistis­k. Arbeid med handelsavt­aler er tidkrevend­e og komplisert og pågår ofte over mange år.

Små land har alt å tape på ikke å vaere en del av et større handelsfel­lesskap. Felles regler gir norske bedrifter forutsigba­re rammer og samme konkurrans­evilkår som andre europeiske bedrifter.

Agder er blant de fylker i Norge som eksportere­r mest. Eksport til Eu/eøs-området står for godt over halvparten av den totale eksporten fra landsdelen vår. Alle kommunene i Agder eksportere­r, men Kristiansa­nd, Farsund og Kvinesdal er de største eksportkom­munene våre. Våre eksport er knyttet til maritim naering, offshore leverandør­industri, samt kraftbaser­t industri.

Rokkes det ved Eøs-avtalen, kan våre eksportbed­rifter få vesentlig mer papirarbei­d og grensekont­roller. Dette vil bety mer tidsbruk, noe som åpenbart vil svekke bedriftene­s konkurrans­ekraft.

Vårt arbeidsliv er kanskje det

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway