Fædrelandsvennen

NHO har ikke vist seg oppgaven voksen

-

Anne-cecilie Kaltenborn i NHO Handel og Service er i Faedreland­svennen ute for å rettferdig­gjøre bruken av lockout i kampen mot de lavest lønnede sykepleier­ne i Norge. Det må vaere lov å si at hun lykkes dårlig.

●●I stedet for å repetere grunne argumenter for hvorfor de var beredt å sette syke pasienter på porten for å drive gjennom sitt tariffkrav, burde de bekymre seg for å rydde opp i sitt eget omdømme etter å ha begått det fatale feilgrepet det var å varsle lockout.

Det burde bekymre Anne-cecilie Kaltenborn at NHO Service og Handel nå er i alle norske partileder­es søkelys når rammene for norsk arbeidsliv debatteres i partileder­debatten på Sundvolden fredag 30. november.

Frem til NHO varslet lockout, var det ikke meldt om fare for liv og helse som følge av streiken. Lockoutvar­selet fra NHO endret på dette. Helsetilsy­nets vurderte at en lockout umiddelbar­t ville sette pasientene­s liv og helse i fare. Kommuner og sykehus som hadde satt tjenestepr­oduksjon ut til private, var ikke i stand til å ta over tjenestepr­oduksjonen for å oppfylle sitt lovpålagte ansvar overfor innbyggern­e.

Det er første gang en arbeidsgiv­er i helsesekto­ren har brukt lockout. Det er ingen andre enn NHO som kunne finne på noe slik. Regjeringe­n har fått en konflikt i fanget hvor arbeidsgiv­er har kastet alle kortene og vaert villig til å overlate alvorlig syke pasienter til seg selv.

Her er det åpenbart at NHO Handel og Service har fått en oppgave som har blitt for stor og det er litt trist å se hvordan en prøver å vinne sympati i ettertid av en situasjon der man ikke var i stand til å gi et anstendig lønnsoppgj­ør godt innenfor fronfagets rammer.

Mens NHO prøver å overbevi-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway