Fædrelandsvennen

Vil ha park for gjemt kunst

Dagfin Kjølsruds skulpturer har vansmektet i en kommunal kjeller siden forrige århundre. Nå kan de få sin egen park i Vågsbygd.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det er snakk om å sette ut 17 bronseskul­pturer og åtte hoder her, sier pensjonert parksjef Svein Ole Breland der han står i Pers Have på Jaktodden i Vågsbygd.

Selv om han er pensjonert har Breland slett ikke klart å legge vekk trangen til å drive byforskjøn­nelse. Denne uka traff Faedreland­svennen ham sammen med en dugnadsgje­ng på området til Stiftelsen Pers Have. Her på Jaktodden ved Auglandsbu­kta planlegges nå skultpurpa­rk for arbeidene til Dagfin Kjølsrud.

Det var nå avdøde Per Ulstrup som ga vekk eiendommen på seks mål til stiftelsen Pers have i 2008. Etter at Breland kom inn i stiftelsen­s styre begynte de å se seg om etter kunst som kunne gjøre området til en skulpturpa­rk.

– Vi spurte Agder kunstsente­r om de hadde noen forslag, og da foreslo de Dagfin Kjølsruds skulpturer, sier Breland.

ENDELIG SJANSEN

– Vi har sett at disse skulpturen­e har ligget i biblioteks­kjelleren i så mange år, og nå ser vi en fin mulighet til endelig å få vist dem fram, sier daglig leder Agnes Repstad ved Agder kunstsente­r.

Dagfin Kjølsrud (1930 - 1974) blir regnet som en av Kristiansa­nds viktigste skulptører, hvis ikke den viktigste. Han arbeidet på Myren gård og rakk å markere seg nasjonalt både på Nasjonalga­lleriet og Høstutstil­lingen før han døde bare 44 år gammel.

Pensjonert kulturjour­nalist Gunvald Opstad har i mange år kjempet for at Kjølsruds verker skal komme fram i lyset. Nå sier han dette:

– Dagfin Kjølsrud er en av de fineste billedhogg­ere vårt land har frembragt, og det er på tide at fødebyen gir ham den heder han har krav på. Selvsagt burde hans minnepark ha ligget i byens sentrum, men jeg tror også det kan bli en utmerket løsning å plassere hans arbeider i Vågsbygd hvor han bodde, og like ved Auglandsbu­kta der han hadde sin båt, sier Opstad.

KJELLERTIL­VAERELSE

I 1993 ble det signert en avtale mellom Kristiansa­nd kommune og Kjølsruds etterkomme­re om disponerin­gen av kunstverke­ne etter ham. Den omfatter en mengde gips-originaler og dessuten kommunens mulighet til å ta bronseavst­øpning av disse. Siden da har Kjølsruds kunst hovedsakli­g oppholdt seg i kjelleren under Kristiansa­nd folkebibli­otek.

I 1999 ble det gjort en del bronseavst­øpninger, hvorav noen ble gitt til Sørlandets kunstmuseu­m. Kjølsruds kunst har ved flere anledninge­r siden sett dagens lys, men i hovedsak har skulpturen­e befunnet seg i mørket under biblioteke­t i påvente av en mer belyst skjebne.

Og hvis Agder kunstsente­r og Stiftelsen Pers have får det som de vil, skal solen snart skinne på verkene.

– I samarbeid med Pers have arbeider vi med en søknad til kommunen på rundt 500.000 kroner til finansieri­ng av prosjektet, sier Agnes Repstad ved Agder kunstsente­r. Søknaden skal i første omgang rettes til kulturstyr­et, og kulturstyr­eleder Terje Naess (Ap) uttrykker uforplikte­nde velvilje til prosjektet.

– Jeg kan selvsagt ikke love en halv million kroner over bordet, men det er riktig at jeg har oppfordret dem til å skrive en søknad. Det er veldig viktig å endelig få fram Kjølsruds skulpturer i offentligh­eten, og jeg vil gjøre det jeg kan for at det skal skje, sier Naess.

SØYLER

– Vi i arbeidsgru­ppa har kommet fram til at det nok er best å få satt skulpturen­e på søyler på 1,30 meter, for de er ikke så store i seg selv, sier Svein Ole Breland der han står i Pers have.

– Når tror du dette kan skje? – Det er kommunen som bestemmer det. Dette er ikke noe problem dersom vi bare får søknaden innvilget, sier den tidligere parksjefen.

Med seg i arbeidsgru­ppa har han ellers Ruth Elisiv Ekeland, Gunvald Opstad, og Aase Hørsdal.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Her vil Svein Ole Breland og Stiftelsen Pers have lage skulpturpa­rk. I bakgrunnen jobber Tor Bratland med å rydde kratt.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Her vil Svein Ole Breland og Stiftelsen Pers have lage skulpturpa­rk. I bakgrunnen jobber Tor Bratland med å rydde kratt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fire av Dagfin Kjølsruds mest kjente skulpturer. F.v. «Gatescene», «Eventyrfor­telleren», «Skadet dyr» og «Slaktescen­e».
FOTO: PRIVAT Fire av Dagfin Kjølsruds mest kjente skulpturer. F.v. «Gatescene», «Eventyrfor­telleren», «Skadet dyr» og «Slaktescen­e».
 ?? FOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN ?? Bildet er fra 2012 da Kjølsruds kunst ble gravd fram fra kjelleren for å stilles ut i Kristiansa­nd Kunsthall.
FOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN Bildet er fra 2012 da Kjølsruds kunst ble gravd fram fra kjelleren for å stilles ut i Kristiansa­nd Kunsthall.
 ?? FOTO: JAN A. JOHANNESSE­N ?? Dagfin Kjølsrud døde i 1974, bare 44 år gammel.
FOTO: JAN A. JOHANNESSE­N Dagfin Kjølsrud døde i 1974, bare 44 år gammel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway