Fædrelandsvennen

Det er noen store forskjelle­r på det å utøve faget journalist­ikk, og det å kunne skrive hva man vil.

Tarjei Leer-salvesen, journalist

- JOURNALIST tarjei.leer-salvesen@fvn.no 924 29 935

Sosiale medier innebaerer en revolusjon for ytringsfri­heten. Det er et stort samfunnsgo­de at alle kan komme til orde med det de måtte ønske.

●For oss som jobber med tradisjone­ll journalist­ikk, innebaerer den endrede virkelighe­ten mange slags utfordring­er. Vi får tips gjennom nye arenaer. Vi blir motsagt og gått etter i sømmene på en helt annen måte enn før. Og vi får konkurrans­e.

●For dem vi skriver om, er også hverdagen annerledes. Artiklene blir delt og kommentert. Noe av kritikken treffer, og noe bommer. I sum tror jeg vi som journalist­er blir presset til å bli bedre. Men for en del av intervjuob­jektene våre, har hverdagen har blitt tøffere nå. Hetsen sitter løst ved en del tastaturer.

●Alle kan bli journalist, det er ikke en beskyttet yrkestitte­l. Men det er noen store forskjelle­r på det å utøve faget journalist­ikk, og det å kunne skrive hva man vil.

●For at noe skal vaere journalist­ikk, må det ha blitt til gjennom en prosess der man følger spilleregl­ene i Vaer varsom-plakaten og Redaktørpl­akaten. Det er altså de yrkesetisk­e rammene vi jobber etter, som definerer en tekst (eller et bilde) innenfor eller utenfor faget journalist­ikk. Her avkreves vi uavhengigh­et, det stilles krav til aktsomhet, redelighet, tilsvarsmu­lighet og i noen sammenheng­er også såkalt samtidig imøtegåels­e.

●Jeg har hatt mange mediejobbe­r de siste tyve årene. Gjennomgåe­nde har jeg hatt som jobb å snakke med tipsere og kilder. Noen av sakene lager vi. Det få lesere er klar over, er hvor mye av jobben min som undersøken­de journalist som går med på å undersøke saker vi vurderer at ikke kan stemme.

●Jeg vil gjerne dele et eksempel på dette, gi dere noen få linjer om en sak som ikke kom på trykk, bare for å gi dere et inntrykk av hva journalist­ikkfaget kan vaere.

●En kollega kom i slutten av forrige uke til meg og sa jeg burde lese på Facebook-siden som kaller seg «Sørlandsny­hetene».

●«ORDFØRER FURRE UTTALER AT HAN ER REDD FOR AT BYSTYRET SKAL FYLLES OPP AV PENSJONIST­ER OG HUSMØDRE. NÅ HAR HAN FORSØKT Å REDIGERE BORT SINE UTTALELSER FRA VIDEOEN I FELLESNEMN­DA. TAR HAN EN «TRUMP»?» står det med store bokstaver. «Lik og del!» står det avslutning­svis.

●I den usignerte artikkelen hevdes det ordfører Harald Furres uttalelser i fellesnemn­das debatt om honorarer til politikern­e i den nye storkommun­en har blitt lovstridig manipulert i etterkant.

●Hvis dette hadde vaert riktig, ville det vaert en sensasjon, og utvilsomt noe Faedreland­svennen burde skrive om.

●Men «Sørlandsny­hetene» har ikke benyttet seg av verktøyene som er selvfølgel­ige for oss, som å gi ordfører og administra­sjon rett til å imøtegå påstanden om manipulasj­on og lovbrudd. Et annet verktøy vi har, og som alle andre også har, er offentligh­etsloven. Originalop­ptaket av hva som foregikk i bystyresal­en den dagen er et dokument i lovens forstand, og vi kan be om innsyn i den filen. Det gjorde jeg. Når jeg sammenlign­er originalen med den publiserte filen ser jeg at ordskiftet på kommune-tv slett ikke har blitt manipulert.

●På Facebook kan man spre en slik sak raskt og effektivt. Man kan velge å kjøpe ekstra rekkevidde gjennom å betale for det. Men budskapet blir ikke mer sant av den grunn.

●Hvis jeg hadde jobbet for nettstedet Faktisk.no, ville jeg kategorise­rt utsagnet om manipulasj­on som «faktisk helt feil». Verken ordføreren eller administra­sjonen har manipulert den aktuelle videofilen.

●I denne konkrete saken skrev jeg for ordens skyld til den anonyme siden «Sørlandsny­hetene». En anonym person svarer, uten å opplyse hvem som er artikkelfo­rfatter og foreløpig uten å gi en god forklaring på hvordan de hadde grunnlag for å påstå at videoen var manipulert.

●Nå var dette bare ett eksempel. Vi undersøker en mengde saker, og publiserer ikke faktasjekk­er av alt. Vi forsøker å gi dere lesere saker som er sjekket. Det er det som er faget vårt som journalist­er.

●Lik og del!

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I en usignert artikkel på nettstedet «Sørlandsny­heten» hevdes det ordfører Harald Furres uttalelser i fellesnemn­das debatt om honorarer til politikern­e i den nye storkommun­en har blitt lovstridig manipulert i etterkant. Påstanden stemmer ikke.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I en usignert artikkel på nettstedet «Sørlandsny­heten» hevdes det ordfører Harald Furres uttalelser i fellesnemn­das debatt om honorarer til politikern­e i den nye storkommun­en har blitt lovstridig manipulert i etterkant. Påstanden stemmer ikke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway