Fædrelandsvennen

Der kvinner brukes som leketøy

Det er behov for en ny global #metoo-kampanje, for kvinner som misbrukes seksuelt i krig og konflikt. Kvinner som har flyktet fra redslene i Nord-korea, kan skrive under på det – med tårer og blod.

- THEA HAAVET, filmprodus­ent i Stefanusal­liansen KARIN RISKA, leder i representa­ntskapet i Stefanusal­liansen, Grimstad

Fredsprise­n har i år satt verdens søkelys på seksualise­rt vold mot kvinner i krig og konflikt, med vekt på Kongo og Is-terroren i Irak. I kjølvannet kan vi løfte fram overgrep mot kvinner i andre land og konflikter.

70 prosent av flyktninge­ne fra Nord-korea er kvinner. Mange av dem har opplevd brutale seksuelle overgrep, utført av Kim-regimets betrodde menn.

Nylig kom den anerkjente organisasj­onen Human Right Watch med en omfattende rapport om hvordan nord-koreanske tjenesteme­nn grovt utnytter kvinner seksuelt. I rapporten «You Cry at Night, but Don’t Know Why» har organisasj­onen intervjuet 54 nordkorean­ske kvinner som har flyktet under Kim Jong Uns redselsreg­ime, og åtte tidligere nordkorean­ske tjenesteme­nn som har hoppet av. D et er ensjokkart­et fortelling om hvordan kvinner er leketøy for regimets betrodde menn. Kim har åpnet for småhandel for at det skal vaere litt lettere å skaffe mat i et land som på 90-tallet var rammet av hungersnød. Mange kvinner går derfor til markeder for å brødfø sine fattige familier. Men der er de lette offer for regimets maktkåte representa­nter.

En av dem som har hjulpet svaert mange nordkorean­ere i sikkerhet, er Tim Peters. Han leder hjelpeorga­nisasjonen Helping Hands Korea som vi i Stefanusal­liansen har støttet i mange år.

Han kan bekrefte sjokkrappo­rten fra Human Right Watch. De fleste skrekkfort­ellingene Peters selv har hørt, er kvinners beretninge­r om overgrep de ble utsatt for på flukt gjennom Kina. Der kjøpes nordkorean­ske kvinner av kinesiske menn som bruker kvinnene som slaver i hus og seng. Noen av kvinnene forteller Tim Peters og hans kolleger også om overgrep i Nord-korea. E n 42 år gammel familiefar som sammen med kone og barn ble hjulpet av Peters til Sør-korea, forteller hvordan et ekteskap ikke skal starte. Mannen var gruvearbei­der, med harde arbeidsvil­kår og meget lav lønn. For å skaffe tre måltider mat – og ikke bare ett – til seg og barna som etter hvert kom, måtte kona fra første dag i ekteskapet ta arbeid på bøndenes marked i byen. Der ble hun utsatt for jevnlig seksuell trakasseri­ng av sikkerhets­politiets menn. Hun levde i konstant fare for å bli voldtatt. Til slutt orket hun ikke mer. I desember flyktet de fra Nord-korea. I mai i år kom familien endelig til Sør-korea.

Den eneste muligheten for nordkorean­ere som vil komme seg unna redselsreg­imet, er å flykte til Kina. Her lever flyktninge­ne i fare for å bli arrestert. Kinas politi sender uten nåde arresterte flyktninge­r tilbake til Nord-korea. Der blir fluktforsø­k sett på som landssvik og straffet hardt. Mange kommer ikke levende fra det.

Tim Peters har siden 1996 drevet et modig hjelpearbe­id for å smugle flyktninge­r i trygghet. Det skjer gjennom «den underjordi­ske jernbanen» – et hemmelig nettverk av ruter og trygge hus på lange, risikofylt­e ruter gjennom Kina, til et trygt tredjeland, og så til Sør-korea. Selv sammenlign­er Tim Peters arbeidet med smugling av afrikanske slaver fra sørstatene til de frie nordstaten­e i USA og til Canada på 1800-tallet.

Peters har lenge forsøkt å få vestlige regjeringe­r til et sterkere engasjemen­t for disse «glemte» flyktninge­ne, og få slutt på Kinas tilbakesen­ding.

Han er fortvilt over at verken Sør-korea eller USA virkelig har tatt opp de omfattende bruddene på menneskere­ttigheter i Nordkorea under møtene om atomnedrus­tning.

I år feirer vi 70-årsjubilee­t for Verdenserk­laeringen for menneskere­ttigheter. De aller fleste i Nord-korea har aldri hørt om menneskere­ttigheter, altfor mange er derimot drept eller skadet for livet etter grove brudd på dem. V i i vest følger også ofte mye mer spent med på storpoliti­ske spill enn på redslene folket i Nord-korea utsettes for i dagligliv, fengsler og fangeleire­r og på flukt. Stefanusal­liansen har laget film om Tim Peters og hans kollegers arbeid for å redde desperate nordkorean­ere. 13. desember kommer Tim Peters til Kristiansa­nd. Filmen skal vises i Domkirkens menighetsh­us om kvelden. Vi håper møtet med Peters vil få mange til å få øynene opp for overgrepen­e nordkorean­ere utsettes for og bidra til at de ikke lenger skal vaere de «glemte» flyktninge­ne.

I år feirer vi 70-årsjubilee­t for Verdenserk­laeringen for menneskere­ttigheter. De aller fleste i Nord-korea har aldri hørt om menneskere­ttigheter.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? 70 prosent av flyktninge­ne fra Nord-korea er kvinner. Mange av dem har opplevd brutale seksuelle overgrep, utført av Kim-regimets betrodde menn, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NTB SCANPIX 70 prosent av flyktninge­ne fra Nord-korea er kvinner. Mange av dem har opplevd brutale seksuelle overgrep, utført av Kim-regimets betrodde menn, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway