Fædrelandsvennen

Jeg måtte jo ha noe å tørke meg med.

Da tiltaltes far ble funnet død i badekaret lå det en dyne på gulvet. Under begravelse­n skal tiltalte ha sagt «jeg måtte jo ha noe å tørke meg med».

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Under rettssaken mot den drapstilta­lte 43-åringen har flere vitner forklart at de har hørt at tiltalte var ansvarlig for sin fars død i 2002.

Noen har kun hørt rykter, mens andre har forklart at tiltalte selv har sagt at hun tok livet av sin far. Mannen døde i badekaret 52 år gammel 27. mars 2002.

Tirsdag ble tiltaltes fetter bedt om å fortelle om noe han overhørte under sin onkels begravelse.

– Jeg satt sammen med bestemor. Hun lurte på om jeg kunne skjønne hva den dyna gjorde på gulvet på badet. Da sa NN (tiltalte): «Jeg måtte jo ha noe å tørke meg med», forklarte fetteren i retten.

Forsvarer Olav Sylte lurte på om fetteren kunne ha hørt feil, men han svarte at han var sikker på at tiltalte sa at det var hun som måtte ha noe å tørke seg med.

Tiltaltes far ble aldri obdusert og det er uvisst hva han døde av. Politiet mener nå at han ble dopet ned og drept av sin egen datter.

DØDE FØR VITNEMÅL

Sist uke døde en 65 år gammel kvinne som bodde sammen med tiltaltes far i 25 år. Hun var innkalt som vitne, men rakk ikke å forklare seg i retten.

I politiavhø­r har kvinnen forklart at hun ikke var hjemme da samboeren døde, men snakket med ham på telefon kvelden før han ble funnet.

– Hun kunne høre at han var beruset. Han var alene i huset, sa aktor Leif Aleksander­sen da han leste opp avhøret av kvinnen.

Samboeren har sagt at hun syntes dødsfallet var «rart».

– Vitnet kunne ikke forstå at han skulle ha med seg en dyne på badet. Det hadde han aldri gjort tidligere, siterte Aleksander­sen.

HJALP HAM OPP I BADEKARET

Tirsdag vitnet en 58 år gammel kvinne som har kjent tiltalte i over 20 år. Hun fortalte at tiltalte flere ganger snakket om farens død.

– Hun har fortalt at hun skjenket faren og hjalp ham opp i badekaret. Hun sa «han ville så gjerne bade, så jeg hjalp ham opp i badekaret», sa 58-åringen.

Kort tid etter farens død kom tiltalte på døra til 58-åringen.

– Hun utfordret meg med et merkelig blikk. Så sa hun «det kan vaere at det er jeg som har gjort det». Jeg ble sint. Jeg sa hun måtte gå til politiet, ikke til meg, sa kvinnen, som omtalte seg selv som tiltaltes «støttespil­ler».

Tiltalte «slo da helt om», ifølge 58-åringen.

– Hun lo av meg. Hun sa: «Du er så lettlurt. Selvsagt har jeg ikke gjort det. Jeg kunne ikke drept en flue».

Ifølge 58-åringen kunne tiltalte «si mye rart».

– Hun har ikke de samme grensene som andre, sa kvinnen.

Forsvarer Olav Sylte mener vitnemålen­e viser at tiltalte har kommet med en rekke bisarre og merkelige uttalelser i forskjelli­ge sammenheng­er.

– Hun har kommet med utsagn som ikke har blitt tatt seriøst. I ettertid tolkes disse inn i en sammenheng som passer med tiltalen. Det er indisier som ikke kan føre til noen domfellels­e, sier Sylte til Faedreland­svennen.

SNAKKET OM EKSENS DØD

Den tiltalte 43-åringen har ikke ønsket å forklare seg for politiet eller til retten. Hun nekter straffskyl­d for alt hun er tiltalt for.

58-åringen som vitnet tirsdag har også snakket med tiltalte om ekskjaeres­tens dødsfall på First hotel. Politiet mener han ble dopet ned og drept av tiltalte.

– Hun har sagt «jeg var den siste som gikk da min far døde og da NN (ekskjaeres­ten) døde. Jeg lurer på hvordan det ser ut».

Under rettssaken har flere forklart at 43-åringen var svaert opptatt av arven.

Tiltalte skal overfor 58-åringen ha hevdet at faren hadde et testamente hvor hun fikk det meste av farens verdier på 13–14 millioner kroner.

ONKELEN TOK TESTAMENTE­T

– Hun har sagt at onkelen tok dette testamente­t. Jeg sa hun burde gå til politiet, men det ville hun ikke. Hun mente onkelen da ville få det til å se ut som hun hadde drept faren, fortalte venninnen i retten.

Tiltalte skal også ha sagt at hun fant det stjålne testamente­t i onkelens båt.

– Jeg spurte om jeg kunne få se det, men jeg så det aldri, sa 58-åringen.

Tiltaltes onkel forklarte seg for retten sist uke. Han forklarte at han ikke hadde noe kjennskap til et slikt testamente.

Tirsdag tok retten pause i to uker. Hovedforha­ndlingen fortsetter onsdag 19. desember.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? 43-åringen som er tiltalt for å ha drept sin far i 2002 og sin tidligere kjaereste i 2014 nekter straffskyl­d.
FOTO: JACOB BUCHARD 43-åringen som er tiltalt for å ha drept sin far i 2002 og sin tidligere kjaereste i 2014 nekter straffskyl­d.
 ?? FOTO: POLITIET ?? Da tiltaltes far ble funnet død i badekaret 27. mars 2002 lå det en dyne på gulvet. Flere i avdødes familie har lurt på hvorfor den lå slik på gulvet. Dette bildet er et av svaert få politiet tok på åstedet da 52-åringen ble funnet død.
FOTO: POLITIET Da tiltaltes far ble funnet død i badekaret 27. mars 2002 lå det en dyne på gulvet. Flere i avdødes familie har lurt på hvorfor den lå slik på gulvet. Dette bildet er et av svaert få politiet tok på åstedet da 52-åringen ble funnet død.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway