Fædrelandsvennen

Vil øke eiendomssk­att og «barnetrygd»

- STEINAR VINDSLAND

– Krfs økning i barnetrygd­en hjelper ikke de som trenger det mest. Det vil vårt forslag gjøre, mener Aps politikere i Kristiansa­nd bystyre.

Mandag kveld ble Arbeiderpa­rtiets alternativ­e forslag til budsjett i Kristiansa­nd for neste år klart. I formannska­pet onsdag skal alle partienes alternativ­e budsjett legges fram, og deretter braker det løs med politiske forhandlin­ger fram mot budsjettmø­tet i bystyret i desember.

– Det er jo en rar situasjon å legge fram fireårsbud­sjett når vi vet at alt vil bli endret med Nye Kristiansa­nd fra 2020, bemerker Trond Blattmann.

Han regner med det vil bli gjort forsøk på å videreføre samarbeide­t mellom Ap, SV, Rødt og MDG. Det vil imidlertid ikke holde til noe budsjettfl­ertall, ettersom de bare utgjør 20 av representa­ntene og de borgerlige sitter på 27.

– Vi er åpne for forhandlin­ger, sier Blattmann.

Han og Dåstrøl Langeland framhever først at de vil øke barnetrygd­en på en annen måte enn de 1000 kronene i året KRF har fått med seg regjeringe­n på.

– Vi foreslår at økningen i barnetrygd­en i påskemåned­en, sommerferi­en og julemånede­n ikke skal beregnes som inntekt ved utbetaling av sosialhjel­p, sier Dåstøl Langeland.

BARNETRYGD

I dag regner Nav barnetrygd­en som en inntekt som trekkes fra sosialhjel­pen, mens Ap altså vil holde den utenfor, og på sikt mener partiet dette skal gjelde hele året. I budsjettfo­rslaget er det satt av 2,5 millioner kroner til dette.

Den lokale kontantstø­tteordning­en på 6–8.000 kroner i året for barn mellom to og tre år må også kuttes, og de 2,5 millioner kronene skal heller brukes på å styrke barnehagen­e, foreslår partiet. De vil også gi tre millioner kroner for at flere barn med funksjonsn­edsettelse­r skal få tilgang til sfo, styrke bemanning til elever med spesielle behov i skolen og styrke barneverne­t med en million kroner.

EIENDOMSSK­ATT

Til sammen foreslår partiet påplussing­er på rådmannens forslag til budsjett med 23, 5 millioner kroner. Dette finansiere­r partiet med å øke eiendomssk­atten fra rådmannens forslag på 5,8 til 6,3 promille, og innkassere­r dermed 16 millioner kroner ekstra til kommunekas­sa. Resten finansiere­s med utbytte fra kommunale selskaper og tapping av fond.

Til nytt museumsbyg­g i Nodeviga mener Ap det er riktig å sette av 100 millioner kroner, men det skal først skje i 2022. Men allerede neste år mener partiet det er riktig å bruke 10 millioner kroner til rehabilite­ring av Solsletta rehabilite­ringsanleg­g. Dessuten vil politikern­e bruke to millioner på turløyper, universell utforming av skoler og tilrettele­gging for funksjonsh­emmede.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Her er Kristiansa­nd Aps budsjettko­mité: Fra venstre Trond Blattmann, Mette Gundersen, Jannike Amalie Sveinsdatt­er og Eirik Dåstøl Langeland.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Her er Kristiansa­nd Aps budsjettko­mité: Fra venstre Trond Blattmann, Mette Gundersen, Jannike Amalie Sveinsdatt­er og Eirik Dåstøl Langeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway