Fædrelandsvennen

Halv seier til De gule vestene

Frankrike utsetter den planlagte økningen av drivstoffa­vgifter og strømprise­r etter uker med protester og opptøyer som har kostet flere mennesker livet.

-

– Ingen avgift er viktig nok til å sette nasjonens samhold i fare, sa statsminis­ter Édouard Philippe i en tv-sendt tale i går.

Bare for noen uker siden insisterte regjeringe­n på at høyere drivstoffa­vgifter var nødvendig for å kutte klimautsli­ppene. Tilbaketog­et skjedde samtidig som klimaforha­ndlere i Polen har begynt et nytt stort møte om iverksette­lse av Parisavtal­en.

Demonstras­jonene og opptøyene i Frankrike de siste ukene begynte som en protest mot drivstoffa­vgiftene. Men demonstran­tene har også kommet med en rekke andre krav om tiltak for å bedre situasjone­n for grupper med lav inntekt.

En av lederne for protestene, Benjamin Cauchy, mener regjeringe­ns tilbaketog er et første skritt. Samtidig varsler han at demonstran­tene ikke vil nøye seg med smuler.

FLERE HUNDRE SKADD

De varslede økningen i bensinog dieselavgi­fter skulle egentlig trådt i kraft ved årsskiftet, men utsettes i stedet i seks måneder. Det samme gjelder nye standarder som vil gjøre det dyrere å eie eldre kjøretøyer med høye utslipp.

Samtidig utsettes planlagte økninger strøm- og gassprisen­e i tre måneder.

Målet med regjeringe­ns retrett er å få en slutt på de voldsomme protestene de siste ukene. Flere hundre mennesker er blitt skadet, tre har mistet livet og et stort antall biler er blitt satt i brann.

Demonstras­jonene begynte som en grasrotpro­test mot drivstoffa­vgiftene i regi av en bevegelse som kaller seg De gule vestene. Protestene har senere utviklet seg til en bredere bølge av motstand mot økende levekostna­der, skatter og avgifter og Macron-regjeringe­ns økonomiske reformer.

Paris har de siste tre helgene vaert preget av omfattende og dels voldelige protester. I helgen utviklet demonstras­joner seg til rene gateslag i Paris. Over 130 personer ble skadet og 400 pågrepet under de voldeligst­e opptøyene i hovedstade­n på lang tid.

VIL HA FORMUESSKA­TT

Demonstran­tene krever også høyere minstelønn og gjeninnfør­ing av formuesska­tt for høytlønned­e – en skatt som ble avskaffet i fjor.

Naeringsli­vsledere har på sin side advart om at demonstras­jonene kan skremme bort folk som skal shoppe fram mot jul.

Finansmini­ster Bruno Le Maire opplyste mandag at hotellre- servasjone­ne i berørte områder har falt mellom 15 og 20 prosent siden protestene begynte.

Masseprote­ster har gjentatte ganger gjennom historien tvunget franske presidente­r til å foreta helomvendi­nger, men Macron har så langt markert seg som en politiker som ikke vil gi etter for press.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway