Fædrelandsvennen

Nammo vil selge kuler og håndgranat­er i Midtøsten

- NTB

Halvnorske Nammo er på plass under en internasjo­nal våpenmesse i Egypt, der de håper å inngå nye kontrakter om salg i en region preget av krig og uro.

Denne uka pågår den store våpenmesse­n Edex 2018 i Kairo, med den egyptiske kuppmakere­n Abdel Fattah al-sisi som sin høye beskytter.

Over 300 våpenprodu­senter deltar under messen, og på stand 1720 forsøker Nammo å overbevise potensiell­e kunder om at deres kuler og håndgranat­er er å foretrekke.

Den norske stat eier 50 prosent av Nammo-konsernet, som har 2300 ansatte, fabrikker og salgskonto­rer i 14 land.

Standen i Kairo bemannes av Nammo Palencia, et heleid spanske dattersels­kap som ble kjøpt opp i 2013

VIKTIGE KUNDER

– Har Nammo betenkelig­heter med å markedsfør­e ammunisjon og håndgranat­er i en region preget av krig og uro og på en messe arrangert av den egyptiske regjerings­haeren?

– Vi deltar der vi har kunder som er viktige for oss, sier Nammo-konsernets kommunikas­jonsdirekt­ør Endre Lunde.

Dattersels­kap i utlandet, som spanske Nammo Palencia, er ikke underlagt norsk eksportkon­troll, påpeker han.

– Spanske eksportreg­ler er mye de samme som ellers i Europa, men det pågår en debatt også der. Vi har ikke grunnlag for å si at norske myndighete­r er bedre til å vurdere dette enn spanske myndighete­r, sier Lunde.

VIL HA NYTT REGELVERK

– Det er helt utrolig at det ikke finnes et regelverk som hindrer at norske selskaper kan selge krigsmater­iell til diktaturer og land i krig. Det at salgene skjer gjennom dattersels­kap i andre land, er ingen unnskyldni­ng, sier Changemake­rs leder Embla Regine Mathisen.

– Det norske regelverke­t må også gjelde norske selskaper som er registrert i andre land. Norske myndighete­r må bruke sitt eierskap aktivt for å hindre at vi selger våpen til diktaturer og land i krig, krever hun.

– Alle bedrifter er underlagt eksportkon­trollen i det landet de befinner seg, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Ane Haavardsda­tter Lunde i UD.

På spørsmål om norske myndighete­r har kommet med noen generell henstillin­g til norskeide produsente­r i andre land, om å forholde seg til norsk regelverk, henviser hun til Naerings- og fiskeridep­artementet, som forvalter statens eierandel i Nammo.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: REUTERS ?? Det halvnorske selskapet Nammo gjør framstøt for å selge ammunisjon og granater i Midtøsten.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: REUTERS Det halvnorske selskapet Nammo gjør framstøt for å selge ammunisjon og granater i Midtøsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway