Fædrelandsvennen

Eu-advokat gir britene mulig fluktrute

- NTB

Ved starten av maratondeb­att om brexitavta­len får britene beskjed fra EU om at de fortsatt kan ombestemme seg.

Statsminis­ter Theresa May sparker torsdag i gang en fem dager lang maratondeb­att om brexit før Underhuset om en uke skal stemme over hennes avtale med EU.

De fleste eksperter tror Theresa May kommer til å gå på et sviende nederlag i Underhuset under avstemning­en tirsdag i neste uke.

EU-TILHENGERE JUBLER

Tirsdag ga dessuten EUS generaladv­okat brexit-motstander­e styrket håp om at det ikke er for sent å snu: Storbritan­nia kan alene trekke tilbake utmeldinge­n av EU dersom de skulle ønske det, mener EUdomstole­ns juridiske rådgiver Manuel Campos Sanchez-bordona. Muligheten står ved lag helt til avtalen om utmeldinge­n er formelt vedtatt, ifølge generaladv­okaten.

– Fantastisk­e nyheter! sier Liberaldem­okratenes brexittals­mann Tom Brake.

KONKLUDERE­R INNEN UKER

– Dette er en stor seier for oss og bekrefter det vi hadde håpet: Storbritan­nia kan faktisk ombestemme seg når det gjelder brexit og ensidig deaktivere artikkel 50, mener Alyn Smith, som sitter i Eu-parlamente­t for det skotske nasjonalis­tpartiet SNP.

Under behandling av saker i Eu-domstolen følger dommeren vanligvis innstillin­gen fra generaladv­okaten. Domstolen har varslet en kjennelse innen få uker.

Mays regjering mener spørsmålet er fullstendi­g hypotetisk siden de ikke har noen planer om å avlyse brexit.

MASSIV MOTSTAND

Ifølge flere britiske aviser har nå så mange som hundre av hennes egne partifelle­r sagt at de vil stemme mot avtalen. Det samme har Labour, Liberaldem­okratene, skotske SNP og de konservati­ves støttepart­i, nordirske DUP gjort klart.

Theresa May går inn i sine viktigste dager som statsminis­ter. Hva som skjer dersom avtalen hun har framforhan­dlet med EU blir stemt ned, er et åpent spørsmål.

Labour har varslet at de vil fremme mistillit mot May dersom avtalen faller. Partiet håper dermed å utløse nyvalg, men det er uvisst om det vil bli flertall for mistillit.

Parlamenta­rikerne står nå uansett foran en maratonuke, der det blir åtte timer med brexitdeba­tt hver dag, med unntak av fredag. Underhuset skal etter planen stemme over brexitavta­len en gang i løpet av tirsdag 11. desember.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Theresa May i det hun forlater Downing Street nr. 10. I dag begynner en fem dager lang brexit-debatt i Underhuset.
FOTO: REUTERS Theresa May i det hun forlater Downing Street nr. 10. I dag begynner en fem dager lang brexit-debatt i Underhuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway