Fædrelandsvennen

Disse faktorene er avgjørende for barnas sunnhet

Sunne barn trenger mer enn fysisk aktivitet og riktig kosthold, noe barna ved Strømme skole allerede har laert seg. – Når jeg snakker med venner så kjenner jeg i hele meg at det er godt, sier Anine (8).

-

– Første gang jeg skulle sykle uten støttehjul var jeg nervøs, og ramlet, sier Keelan Kauffman Pedersen (8).

Anine Fossheim Wang (8) har også en spesiell historie fra første sykkeltur:

– Jeg syklet rett i en busk, men det gjør jeg ikke nå lenger, sier hun.

I skolegårde­n på Strømme skole legges det opp til både lek og laering, og de tre 8-åringene vi snakker med, har allerede erfart verdien av relasjoner og opplevelse­n av mestring.

– Det kjennes fint når jeg klarer noe jeg ikke har klart før, forklarer Keelan.

Sammen med Maren Schunk Bjørndahl (8) begynner de tre barna å snakke om hva det egentlig betyr å vaere sunn, og ha et godt liv. Venner er viktig, mener de.

– En venn er en som støtter meg og trøster meg hvis jeg er lei meg. Hvis jeg er nervøs så kjenner jeg det dunker i hjertet, og da er det fint å snakke med en venn, beskriver Maren.

– Siden jeg har venner, har jeg alltid noe å vaere sammen med i friminutte­ne, fortsetter Keelan.

– Når jeg snakker med venner så kjenner jeg i hele meg at det er godt, sier Anine.

TRE KJERNEFAKT­ORER FOR SUNNHET

Sunnhet har sammenheng med både fysiske, psykiske og sosiale betingelse­r, forklarer Ingrid Lund, professor i spesialped­agogikk ved Pedagogisk Utviklings­senter ved Universite­tet i Agder.

– Det handler først og fremst om at den unge trenger sunn mat som gjør at kroppen fungerer. Men det er også avgjørende å ha en grunnlegge­nde opplevelse av å høre til og bli elsket, sier hun.

Lund understrek­er at barn og unge trenger trygge miljøer og naere relasjoner, og legger til at følelsen av tilhørighe­t er selve baerebjelk­en i sosial, emosjonell og kognitiv utvikling.

– En trygg tilknytnin­g er et viktig utgangspun­kt for god psykisk helse. Det står i sterk sammenheng med den unges evne til å stå i utfordring­er og våge å prøve og feile.

Derfor er Lund opptatt av at det legges til rette for mestring på alle arenaer, både hjemme, i barnehage og på skole.

– Barn trenger å øve seg på utfordring­er som oppstår i relasjoner til andre, og i livet for øvrig.

De tre åtteåringe­ne på Strømme skole er enige om at verken mestringsf­ølelse på to hjul eller gode venner er nok, om man ikke spiser sunt.

– Jeg spiser fisk, men liker ikke tran, fastslår Maren.

– Vi må ha fisk og grønnsaker, og så spiser jeg en pose med godteri på lørdag, forklarer Keelen.

– En hel pose? spør Maren.

– Ja, men bare en liten, presiserer Keelen.

Anine bryter inn og sier at en liten pose med godteri på lørdag må vaere greit, med at det er kjempevikt­ig med sunn mat.

– Da får man energi, og hvis ikke man har energi så klarer man ikke å laere på skolen, og da kan man sovne i timene, forklarer hun.

– MER GODTERI ENN FISK

Er sunt kosthold er som kjent viktig for laering, men også for å forebygge sykdom og fremme god helse generelt. Eli Anne Myrvoll Blomkvist, klinisk ernaerings­fysiolog og stipendiat ved Universite­tet i Agder sier at dersom man følger kostrådene til Helsedirek­toratet, vil man ha gode forutsetni­n-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway