Fædrelandsvennen

Ekspertene­s råd før vinteren

La vinteren komme med snø og kulde. Elbilfolke­t trenger ikke grue seg for ladeproble­mer, kraftig redusert rekkevidde eller iskald bil.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TOR MJAALAND

Men det kan vaere lurt med litt mer planleggin­g vinterstid for å få en best mulig elbilopple­velse. Det slår de to Leaf-teknikerne Christian Vildalen Rinden og Kristian Åvitsland hos Sørlandets Bilsenter fast. De er begge spesialutd­annet på elbilen Leaf i Frankrike og deler gjerne erfaring og kunnskap med ti tusener av elbilister på Sørlandet som gjør seg klar for vinterkjør­ing.

Bør de for eksempel kjøre rundt i kald bil for å få flest mulig kilometer rekkevidde?

– Nei, sier Kristian Åvitsland som daglig kjører elbil mellom Sørlandspa­rken og hjemmet i Øvrebø.

– Men det kan vaere lurt å benytte appen mange elbiler har for å forvarme kupeen slik at du ikke trenger sette «full boost» på varmeappar­atet når du setter deg inn i bilen, er rådet fra teknikeren med mye egenerfari­ng fra vinterkjør­ing.

BRUK SETEVARME

– Og du trenger jo ikke kjøre kupevarmen helt på topp, legger kollega Vildalen Rinden til, men råder heller til å bruke både setevarme og rattvarme, noe som ikke trekker saerlig på batteriene og rekkevidde­n.

– Du skal ha det komfortabe­lt på elbilturen også på vinteren, slår han fast.

Men at rekkevidde­n kan gå noe ned vinterstid, det er de to enige om.

– Det forteller vi selvsagt de som kjøper bilen, sier daglig leder Thor Harald Foss, og sier at han så langt ikke har fått klager fra elbileiere som er skuffet over vinterkapa­siteten.

– Kanskje fordi vi heller «underdrive­r» litt når vi sier at en Leaf som går mellom 25 og 30 mil resten av året, havner et sted mellom 20 og 25 mil på rekkevidde­n om vinteren, legger han til.

SERVICE VIKTIG

Også her har de to teknikerne gode råd å komme med:

– Kjør i eco-modus, da får du rundt ti prosent mer ut av batteriene, mener Vildalen Rinden, som også råder til å bruke e-pedalen vinterstid. Da bremser bilen og regenerere­r hver gang du slipper speederped­alen, og gir deg noen ekstra kilometer i banken.

At bilen ruller litt tyngre på snø og is enn på sommerasfa­lten, er en kjensgjern­ing.

– Da er det viktig at bilen har vaert jevnlig til service slik at hjullager er i orden, og at ikke bremser henger og holder litt ekstra igjen, sier Åvitsland som også peker på viktighete­n av riktig dekktrykk.

– Kjører du med litt for lavt dekktrykk, ruller bilen tyngre. Riktig valg av dekk kan bety noe for hvor langt du kommer på strøm når det er kaldt, sier han.

LAD VARM BIL!

Lading i sterk kulde kan også vaere en utfordring om batteriene er kalde. Nå har riktignok Leaf, og de fleste andre elbiler såkalt varmeteppe som isolerer batteriene, men hurtigladi­ng av batterier i 10–15 minusgrade­r kan ta lang tid sammenlikn­et med tiden det tar resten av året.

– Derfor er det lurt å hurtiglade når bilen er varm, minner Foss om, mens de to teknikerne oppfordrer elbileiere til å sette bilen i isolert garasje dersom det er mulig. – Lader du hjemme på enten 10, 16 eller 32 ampere, er det lurt å starte lading når du kommer hjem med varm bil, sier Cristian Vildalen Rinden.

MELLOM 20 OG 80 PROSENT

Hvordan du skal kjøre bilen i forhold til batterikap­asitet, kan også vaere lurt å tenke gjennom.

– Vi kaller batterikap­asiteten mellom 20 og 80 prosent «full tak» for gullsonen. Der er det lurt å ligge, sier de to Leaf-teknikerne som tror elbilfolke­t får mer ut av vinter-elbilen fordi de generelt kjører litt mer forsiktig, eller fornuftig om man vil, vinterstid.

– Kan du velge mellom Ålefjaerve­ien med snø og slaps eller kjøre saltet riksvei via byen, er nok det siste det lureste, sier Øvrebø-gutten Åvitsland som gleder seg til nok en vinter i sin Leaf.

Det mener de to at bileiere med moderne elbiler også kan gjøre.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? De to Leaf-teknikerne Christian Vildalen Rinden (t.v.) og Kristian Åvitsland mener at elbilisten­e bør kunne glede seg til vinterkjør­ing. – Men det er lurt med litt planleggin­g, sier de to.
FOTO: TOR MJAALAND De to Leaf-teknikerne Christian Vildalen Rinden (t.v.) og Kristian Åvitsland mener at elbilisten­e bør kunne glede seg til vinterkjør­ing. – Men det er lurt med litt planleggin­g, sier de to.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? – Følg serviceint­ervallene, er rådet fra Thor Harald Foss i Sørlandets Bilsenter.
FOTO: TOR MJAALAND – Følg serviceint­ervallene, er rådet fra Thor Harald Foss i Sørlandets Bilsenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway