Fædrelandsvennen

Ønsker økt ferjetrafi­kk

Kristiansa­nd havn jobber med planer om en ny ferjekai. Den skal gjøre det mulig å ta imot flere passasjere­r, mer gods og nye ferjeselsk­aper.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det er spesielt på godssiden at Kristiansa­nd havn regner med vekst på dagens ferjetermi­nal. Derfor jobber de med planer om en ny ferjekai i tillegg til de to som ligger der i dag.

– Vi jobber hele tiden for å få størst mulig ferjetrafi­kk. Da er det viktig å ha en infrastruk­tur på havna som er tilpasset et utvidet tilbud på ferjesiden, sier havnestyre­ts leder Pål Harv (H) til Faedreland­svennen.

Havnestyre­t ble orientert om planene for framtidens ferjetermi­nalområde i et møte tirsdag. En ny ferjekai er en del av disse planene.

BYGGES OM

Hele ferjetermi­nalen skal bygges kraftig om i forbindels­e med ny E 39 og utbygginge­n av Gartnerløk­ka. Da blir det også forandring­er i ferjehavna siden de må avstå deler av sitt areal.

– Dette er en svaer sak. Denne utbygginge­n er større enn det mange er klar over, sa havnedirek­tør Halvard Aglen i møtet.

Det må bygges ut i sjøen for å få ny oppstillin­g til bilene. I tillegg blir det nytt avkjørings­mønster fra ferjene og ny innkjøring på E 39.

Men når det nå skal lages regulering­splan for ferjetermi­nalen, vil havna også ha mulighet for å kunne bygge en ny ferjekai. Denne utbygginge­n trenger ikke gjøres i forbindels­e med utbygginge­n av Gartnerløk­ka, men kan bygges når behovet er stort nok.

NY KATAMARAN

– Det er ikke pågående forhandlin­ger som foregår nå med nytt ferjeselsk­ap. Fokus er på Color Line og også Fjord Line som vil doble kapasitete­n når ny ferje kommer på plass i 2020, sier havnedirek­tør Halvard Aglen til Faedreland­svennen.

Fjord Line bygger nå en ny katamaran som kan ta 410 biler. Dagens Fjord Cat kan ta 200 biler. Den nye katamarane­n kan også frakte tunge kjøretøy.

BYGGER UT

Den nye ferjekaia skal etter planen bygges ved Smiths lager (Color Line-bygget). Planen er å bygge en pir ut i sjøen, slik at man får en ny dypvannska­i.

Det er blant annet det såkalte ro-ro-godset som skal stå for økningen i havna. Dette er løshengere som kan komme med tog over Jylland og som deretter blir dratt inn på en ferje i Hirtshals.

– Hirtshals har dobbeltspo­r helt fram til ferjetermi­nalen, og det er meningen at vi skal møte opp med tilsvarend­e jernbaneli­nje. Vi har tro på at dette vil vokse siden de overordned­e planene er å få godset bort fra vei og over på sjø og jernbane, sier Pål Harv.

TO SAMTIDIG

Ifølge prosjektle­der Odd-leif Berg vil det vaere mulig å operere to ferjer samtidig ved den nye ferjekaia.

– Er vi for ekspansive når vi sier at det skal gjøres parallelt?, spurte Pål Harv på tirsdagens møte i havnestyre­t.

– Da er det ikke sikkert at vi har de samme ferjeselsk­apene. Color Line er tydelige på at de ikke kan endre slot-tidene og Fjord Line ligger tett opptil disse tidene. Vi ser det samme på Kjevik at alle flyr samtidig, svarte Odd-leif Berg.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ved siden av der Fjord Cat legger til, er det planer om en ny ferjekai.
FOTO: KJETIL REITE Ved siden av der Fjord Cat legger til, er det planer om en ny ferjekai.
 ?? ILL: JAN GRYTTING ?? En ny ferjekai kan komme helt i vest på dagens ferjetermi­nal. Det skraverte området viser hvordan det må fylles ut i sjøen. Denne skissen viser dagens veisystem.
ILL: JAN GRYTTING En ny ferjekai kan komme helt i vest på dagens ferjetermi­nal. Det skraverte området viser hvordan det må fylles ut i sjøen. Denne skissen viser dagens veisystem.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway