Fædrelandsvennen

Kraftig kritikk mot omkamp

Tidligere leder av by- og samfunnsen­heten i Kristiansa­nd kommune er én av flere naboer som retter kraftig kritikk mot omkampen om boligblokk­a under Hamreheia.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi ble litt overrasket over den snuoperasj­onen. Vi trodde saken var konkludert, sier Finn Aasmund Hobbesland til Faedreland­svennen.

Hamreheia-beboeren er kjent som direktør for samfunnsko­ntakt og planproses­ser i Nye Veier AS. Han ledet by- og samfunnsen­heten i Kristiansa­nd kommune fra 2010 til 2015.

Og han bor i Bergstien. I skråningen bortenfor vil Agderbygg reise en fem etasjers blokk med 25 leilighete­r.

– VELDIG UNDERLIG

For to måneder siden var det et enstemmig by- og miljøutval­g (BMU) som stemte ned boligblokk­a etter en befaring der naboer argumenter­te heftig for sin sak.

Torsdag kommer saken til ny behandling som følge av «ny informasjo­n» i saken.

Nytt er at bygget er senket én etasje, eller tre meter. Men viktigst: For tre av de fire eiendommen­e på skrenten bak er det planer om å rive og utvide, i tråd med regulering­splanen fra 2015.

Dermed er ikke risikoen ved å sprenge ut fjellet under like stor, mener Agderbygg.

2015-planen var ikke omtalt i sakspapire­ne forrige gang. Så i stedet for at saken går direkte videre til bystyret, har ordføreren anmodet om ny behandling i BMU, før bystyret behandler saken i januar.

– Å forholde seg til eksisteren­de regulering­splaner burde ikke komme overrasken­de i en plansak. Dette er kunnskap kommunen har, så etter mitt skjønn er det veldig underlig at en godkjent regulering­splan brukes som argument. Det er mulig det finnes en god begrunnels­e for sakens vending, men vi er ikke blitt forelagt den, sier Finn Aasmund Hobbesland.

– Må IKKE LA SEG PRESSE

Faedreland­svennen omtalte omkampen i forrige uke, etter dette fant han og tre naboer ut at de ville rette et kritisk brev til etaten, med kopi til utvalget.

Naboene er bekymret for skader på boligene sine. Da Agderbygg reiste blokka hundre meter unna i 2004-2005 skal gulvflisen­e ha sprukket i tre av fire boliger.

– Hele huset ristet i et halvt år, sier Ole Holbaek-hanssen, som har ført brevet i pennen.

Etter lang kamp ble skadene dekket av forsikring­en, og han var glad politikern­e lyttet under befaringen i september. Men så kom den overrasken­de nyheten i forrige uke.

– Politikern­e må ikke la seg presse. De er vel der for å ivareta innbyggern­es interesser, og ikke utbyggerne­s, sier Holbaek-hanssen.

De øvrige to som har skrevet under er Reidar Lien og Tom Fedog, sistnevnte kjent som oljeservic­e-seriegründ­er og direktør for Stimline.

Utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp) uttalte i forrige uke at han så for seg utbygging i en form da grøntområd­et, eller skråningen, ikke har saerlig verdi.

Men forutsetni­ngen er at sprengning­sarbeidet kvalitetss­ikres, og utbygger påtar seg det hele og fulle ansvar om setningssk­ader skulle inntreffe.

– I innstillin­gen fra kommunen er det sagt at dette må håndteres som et privatrett­slig forhold. Det synes vi er for dårlig når kommunen er kjent med de skader som skjedde forrige gang, sier Finn Aasmund Hobbesland.

– Men er ikke fortetting på slike steder god byutviklin­g?

– Vi mener ikke tomta er egnet for utbygging. Når det er gjort forsøk på å kjøpe den tidligere er det avfeid med at den skal ligge som en grønn lunge. At den nå plutselig er egnet for utbygging synes vi er underlig, svarer den tidligere lederen for byog samfunnsen­heten, med drøyt 20 ansatte som arbeider med klima og miljø, naeringsut­vikling, samfunnsen­dringer, levekår og areal- og transportp­lanlegging.

– Må FREMMES På NYTT

Plan- og bygningssj­efen i kommunen avviser at utbyggere kommer foran innbyggere.

– Det er BMU som har bedt om at saken kommer tilbake. Hvis politikern­e føler en sak er mangelfull­t opplyst, og vi ser at vi kan supplere, må vi fremme saken på nytt med de opplysning­ene, sier Venke Moe.

– Regulering­splanen for Hamreheia er fra 2015. Hvorfor er den ikke nevnt?

– Denne plansaken i Kuholmsvei­en er også en 2015-sak. Men av spesielle årsaker ble den liggende, og når de ble fremmet parallelt ble ikke endringer tatt med, svarer Moe.

Hun bekrefter at man med hjemmel i plan- og bygningslo­ven kan stille strengere krav til utførelse og ansvar for sprengning­sarbeidet, slik utvalgsled­er har varslet.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her er by- og miljøutval­get oppe ved huset til Ole Holbaek-hanssen i Bergstien under befaringen i september. Han er en av fire naboer som har skrevet et skarpt brev etter at sakens vending ble kjent.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her er by- og miljøutval­get oppe ved huset til Ole Holbaek-hanssen i Bergstien under befaringen i september. Han er en av fire naboer som har skrevet et skarpt brev etter at sakens vending ble kjent.
 ?? FOTO: ?? Illustrasj­onen viser Lundsbroa og elvebredde­n med Kuholmsvei­en og Hamreheia i bakkant.
FOTO: Illustrasj­onen viser Lundsbroa og elvebredde­n med Kuholmsvei­en og Hamreheia i bakkant.
 ?? FOTO: AGDERBYGG ?? Slik er den fem etasjers blokka illustrert beliggende under Hamreheia.
FOTO: AGDERBYGG Slik er den fem etasjers blokka illustrert beliggende under Hamreheia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway