Fædrelandsvennen

Nekter kirkene mer penger

Lindesnes kommune nekter å betale mer for renovering av sine kirker selv om dette er lovpålagt. Lokalpolit­ikerne mener staten må bidra mye mer enn i dag.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Vi må ha hjelp, kirkene kan ikke bare henge på et kommunalt budsjett. Vi kan ikke kutte i viktige tjenester som skole, eldre og annet for å ta vare på byggene, sier ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen (H).

Et samlet formannska­p sa på siste møte nei til rådmannens forslag om å bevilge 13,5 millioner kroner til Spangereid kirke. Bygget har vaert stengt et år fordi taket står i fare for å ramle ned innvendig.

Samtidig trenger også kirkene på Vigeland og Vigmostad reparasjon­er på minst ti millioner kroner hver.

– Dette går ikke. Det er nok å se på Mandal kirke der det så langt er bevilget 32 millioner kroner, men at det kanskje vil koste 100 millioner kroner til sammen å få alt i stand, sier Kristoffer­sen.

Hun mener at å nekte å bevilge mer penger er eneste måte å få staten skikkelig på banen.

– Jeg har tatt problemsti­llingen opp på sentralt hold flere ganger. Jeg møtes med forståelse, men det er jo ikke nok. Her kreves penger, sier ordføreren.

SJOKKERT

Denne holdningen møter null forståelse hos lederen av menighetsr­ådet i Lindesnes, Nina Kerim.

– Vi er dypt sjokkert over at bevilgning­ene til rehabilite­ring av våre tre kirker bare er strøket. Politikern­e må gjerne mene at vedlikehol­det av kirkene er statens ansvar, men loven er krystallkl­ar. Dette er en lovpålagt kommunal oppgave, sier hun.

Nå skal det arrangeres fakkeltog i Spangereid der folk er frustrerte over at kirka fortsatt er stengt.

– Å ha en stengt kirke har vaert dramatisk for bygda. Menigheten har måtte leie seg inn på bedehus og andre forsamling­slokaler til alle gudstjenes­ter, alle begravelse­r blir holdt på Vigeland og alle aktivitete­r for barn og ungdom må foregå på andre steder, sier Kremin.

Nå frykter de at også Vigmostad kirke snart må stenge. Her leies det inn stålstolpe­r for å stabiliser­e bygget. Snart må disse erstattes av noe mer permanent. – Men da må vi har midler, sier hun.

KAN IKKE LA VAERE

Heller ikke prost Per Ragnar Haraldstad synes noe om at den økonomiske foten er satt ned.

– Jeg er helt enig i at staten må bidra mer, men det betyr jo ikke at lokalpolit­ikerne bare kan la vaere å bevilge penger, sier han.

Prosten mener det blir helt feil å sette behovet kirkebygge­ne har opp mot skole og eldreomsor­g.

– Kirkene betyr mye for mange, og er et kommunalt ansvar. Og så er det samtidig viktig å jobbe mot myndighete­r for å få en annen finansieri­ngsløsning på sikt, sier han.

Også i Mandal er frustrasjo­nen stor over pengesluke­t som Mandal kirke har blitt. Til sammen har kommunen nå bevilget 20 millioner kroner mens staten har betalt 12 millioner kroner. Nylig ba kirkesente­ret om ytterliger­e 13,6 millioner kroner.

– Jeg er ikke innstilt på å gi mer enn de fire millionene som er på neste års budsjett før staten kommer og sier hva som kommer derfra. Vi har ikke økonomi til mer, sier ordfører Alf Erik Andersen (Frp).

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen i Valle kirke på Vigeland. Her som ved de andre to kirkene i kommunen må det omfattende reparasjon­er til. Men nå nekter politikern­e å bevilge mer penger før staten tar mer av ansvaret.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen i Valle kirke på Vigeland. Her som ved de andre to kirkene i kommunen må det omfattende reparasjon­er til. Men nå nekter politikern­e å bevilge mer penger før staten tar mer av ansvaret.
 ?? FOTO: STORE NORSKE LEKSIKON ?? Spangereid kirke er en steinkirke fra 1200-tallet, ombygd til korskirke i 1840. Nå er den stengt fordi taket innvendig står i fare for å ramle ned.
FOTO: STORE NORSKE LEKSIKON Spangereid kirke er en steinkirke fra 1200-tallet, ombygd til korskirke i 1840. Nå er den stengt fordi taket innvendig står i fare for å ramle ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway