Fædrelandsvennen

Toppen av smålighet

- BORGNY NYGAARD

I min overflod hadde jeg behov for å kvitte meg med et par godt brukbare møbler. Jeg gjentar: godt brukbare.

●●De var for gode til å kastes, men for umoderne for en gjenbruksb­utikk. Da er jo gjenbruksh­allen på miljøstasj­onen et godt alternativ.

Men hva har skjedd med gjenbruksh­allene i Kristiansa­nd? Jo, de er nedlagte. Hvorfor? Jo, fordi folk fra Øst-europa pleide å stå klare utenfor gjenbruksh­allen klokka syv om morgenen. Der lesset de opp biler og tilhengere med våre hensatte møbler, gamle sykler, umoderne lamper og feilfarged­e kopper og kar. Så satte de kursen sørover - for så å selge det i østeuropei­ske land. For en genial ide!

Skikkelige gründere. Fra tiggerkopp til forretning­smann. Men dette ble for mye for Kristiansa­nd kommune. Det var jo meningen at nordmenn skulle forsyne seg, og i alle fall ikke utlendinge­r som kunne gjøre butikk ut av det. Så gjenbruksh­allene måtte jo stenges! Det er jo mye bedre at søpla vår går i forbrennin­gsovnen på Dalane enn at utlendinge­r lager seg et levebrød av det. Det får stå til om de da i stedet blir nødt til å gjøre et lite brekk for å forsørge kone og barn, for på Markens vil vi jo heller ikke ha dem.

Dette er logikk som jo alle må forstå!

Og der stod jeg utenfor den stengte gjenbruksh­allen, med min fem skuffers kommode i heltre furu og skatollet fra 70-tallet. Det var ingen god følelse å kaste fullt brukbare ting i søppelkont­aineren.

Og jeg tenker: Dette må vaere toppen på smålighet! Kan vi ikke en gang unne folk fra fattige land å lage forretning av vår rikmannssø­ppel?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway