Fædrelandsvennen

Over 40 prosent av nybil-kjøperne valgte elbil

- TEKST: TOR MJAALAND

Med en elbilandel på over 40 prosent i november både i Kristiansa­nd og i landet totalt sett, fortsetter trenden med en tydelig overgang fra fossile motorer til elektrisk drift.

Tar vi med de 15 prosent nyregistre­rte bilene av plug inn-typen, betyr det at ca 55 prosent av de nye bilene i Kristiansa­nd kan gå kortere eller lengre avstander på strøm.

Med en måned igjen av bilåret kan vi også slå fast at det går mot en nedgang i nybilsalge­t målt mot fjorårets rekordsalg. Men blir desember en god måned for landets bilforhand­lere, kan vi naerme oss totalt 150.000 nyregistre­ringer. Et historisk godt resultat det også, men fjorårets 158.650 nye biler er ikke mulig å nå.

I Kristiansa­nd er antall nyregistre­ringer jevnt fordelt mellom diesel, bensin og plug in, med henholdsvi­s 17,5, 16 og 15 prosent av totalt antall nye biler. Også denne trenden er svaert lik resten av landet. Rundt ti prosent av de nye bilene i Kristiansa­nd i november var hybridbile­r som ikke lades via strømnette­t, alle med unntak av to var av merket Toyota.

MEST SOLGT

Vinnermode­llen i november er elektriske Nissan Leaf. Som også kommer til å bli mest solgte bilmodell i Kristiansa­nd og i Norge i 2018. Etter et kraftig Golf-hopp i november, må den populaere modellen fra Volkswagen som leveres som elbil, ladbar eller med fossil motor, se seg klart slått av japanske Leaf. På delt tredjeplas­s finner vi elektriske BMW i3 og storbilen Volvo XC60.

Sistnevnte er faktisk verd noen ord. Etter at den kom i ny versjon har antall nyregistre­ringer økt med 170 prosent sammenlikn­et med fjoråret. Som riktignok ble heller labert for XC60 i påvente av ny modell.

Med et noe lavere registreri­ngstall i år, har de to gigantene Volkswagen og Toyota begge en nedgang sammenlikn­et med fjoråret. Etter elleve måneder er Volkswagen ned 10,3 prosent, Toyota ned 8,8 prosent. Nissan, som blir tredje mest solgte nybilmerke i Kristiansa­nd i 2018, har en økning på 57,5 prosent takket vaere Leaf-suksessen. Av 441 nyregistre­rte Nissan så langt i år, er 385 elektriske Leaf.

NEDGANG

To av premiummer­kene må innse at 2018 betyr en klar nedgang fra fjoråret når det gjelder leverte nye biler. Mercedes har en nedgang på 41,5 prosent, Audi nesten like ille med en tilbakegan­g på 39,6 prosent. Begge har manglet elbiler i portefølje­n i år og lider åpenbart under det. Også Skoda, som har vaert en bestselger på dieselmark­edet, lengter nok etter å kunne tilby elbiler og ladbare biler til kundene. Her er nedgangen på 29,2 prosent sammenlikn­et med fjoråret.

Men med nye elbiler som jevnlig suser inn på markedet, kan mye endres i 2019. Utfordring­en blir å skaffe tilstrekke­lig antall elbiler til de mange som har reservert og forhåndsbe­talt for å få slike biler raskest mulig.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nissan Leaf topper november-statistikk­en både i Kristiansa­nd og i resten av landet.
FOTO: TOR MJAALAND Nissan Leaf topper november-statistikk­en både i Kristiansa­nd og i resten av landet.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? BMW i3 er tredje elbil som slår alle de andre bilmodelle­ne i november med en tredjeplas­s (delt med Volvo XC60).
FOTO: TOR MJAALAND BMW i3 er tredje elbil som slår alle de andre bilmodelle­ne i november med en tredjeplas­s (delt med Volvo XC60).
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? E-golf er nummer to på november-statistikk­en uansett type motor.
FOTO: TOR MJAALAND E-golf er nummer to på november-statistikk­en uansett type motor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway