Fædrelandsvennen

De fikk en smakebit på hva bilfag kan tilby

Nylig fikk 13 gutter innblikk i bilfaget og dermed hjelp til kanskje å velge en utdanning i den retningen.

- TEKST: TOR MJAALAND

– Vi må bestemme oss for videre skoleforlø­p senest 1. mars neste år. Når vi hører at det er lett å få jobb, bra betalt og sikkert et spennende yrke, kan det godt vaere det blir bilfag, for eksempel lakkering på meg, sier Isak Gjøtterud, 10.-klassing fra Lindebøska­uen skole på Flekkerøy.

Klassekame­rat Ruben Lindebø medgir at han er svaert i tvil om videre skolegang og yrkesvalg, men synes bilfaget virker interessan­t når vi møter ham og 12 andre 10.-klassinger på Gumpens Auto Øst i Sørlandspa­rken.

Bilfagdage­n er navnet daglig leder for Bilbransje­ns opplaering­skontor sør, Per Ole Saeverud, har kalt opplegget som prøves for første gang på Sørlandet. Sammen med kollega Torstein Haraldseid har de besøkt mange ungdomssko­ler i regionen og presentert opplegget for Bilfagdage­n.

HENDER OG HODE

– Vi informerer om de mange karrieremu­lighetene som finnes innenfor bilfag, sier Saeverud som er godt fornøyd med at 13 unge meldte seg på opplegget. Han understrek­er at det å jobbe med bilfag i dag krever at både hender og hode er på plass.

– Det skjer svaert mye spennende, ikke minst når det gjelder elbiler, som betyr at elektrodel­en blir stadig viktigere, sier Saeverud.

Han får støtte av omviser og teknisk leder hos Audi-forhandler­en, Tor Magne Trydal, som peker på at bilbransje­n er inne i en endringsfa­se som innebaerer nye og spennende utfordring­er for de unge som velger dette yrket.

– Men fortsatt er vi på jakt etter de som liker å mekke på mopeder og biler på fritida. De legger et godt grunnlag gjennom slike erfaringer, sier Trydal.

«BILER MED SJEL»

Der treffer han midt i blinken på Zana Palani fra Fiskå skole. – Jeg elsker å mekke og begynte da jeg var ganske liten gutt. Jeg har vokst opp med en far som behersker bilmekking, så dette blir sikkert yrket mitt i framtida, sier Zana og stryker nesten kjaerlig på bilen som har fått det spesielle registreri­ngskiltet «KLEM».

– Aller helst vil jeg skape noe innen bil, kanskje som automobil designer, sier 16-åringen drømmende og slår like godt fast at enhver bil har sin egen sjel.

Bilfagdage­n startet med orienterin­g på Bilbransje­ns opplaering­skontor sør, deretter besøk på verkstedet på Kvadrature­n skolesente­r. Så gikk turen ut til diverse bedrifter som HK Motorservi­ce, Norsk Scania, Gumpens Auto Øst, Frydenbø og Carshine. Dermed hadde de unge fått et innblikk i motormekan­ikerfaget, reservedel­sfaget, lakkering og bilskade, lette og tunge kjøretøy og bilpleie.

– Ingen tvil, vi kommer til å fortsette dette opplegget neste år. Her gjelder det både å informere og misjonere blant motiverte ungdommer, sier Per Ole Saeverud.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Zana Palani fra Fiskå skole har et tett forhold til biler og er ikke i tvil om at et eller annet innenfor bilfaget blir hans framtidige yrkesvei.
FOTO: TOR MJAALAND Zana Palani fra Fiskå skole har et tett forhold til biler og er ikke i tvil om at et eller annet innenfor bilfaget blir hans framtidige yrkesvei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway