Fædrelandsvennen

Hybrid-veteranen får firehjulst­rekk

- TOR MJAALAND

Toyota Prius var først ute med hybrid teknologi for snart 20 år siden. Nå tar den neste steg.

Med introduksj­onen av det Toyota kaller hybrid AWD-I elektrisk firehjulst­rekksystem for Prius, hevder selskapet at de tar et nytt skritt framover med sin selvladend­e hybridtekn­ologi. Nye Prius ble nylig avduket på Los Angeles Auto Show.

NYTT FORAN OG BAK

Prius får nytt design foran og bak, nye lyktehus, hjuldesign og fargevalg og utstyrsfor­bedringer som større flate for trådløs telefonlad­ing, ny funksjonal­itet i headup-displayet og et raskere og mer intuitivt Toyota touch 2-multimedia-system.

Bilen får sin europadebu­t på Brussel Motor Show i januar.

ELEKTRISK 4X4

Det kanskje mest spennende er, ifølge en pressemeld­ing fra Toyota, et nytt, intelligen­t, elektrisk firehjulst­rekksystem som skal gi bedre kjøreegens­kaper og bedre framkommel­ighet.

Teknisk forklarer Toyota at systemet anvender en egen dreiemomen­tsterk elektrisk motor for å drive bakaksling­en ved behov. Den er konstruert for å automatisk slå inn når man kjører av gårde og i hastighete­r inntil 10 km/t, når sensorer oppdager at dekkene har lite grep, som på snø og is, og i hastighete­r på mellom 10 og 70 km/t. Den ekstra el-motoren er kompakt og lett og systemet krever ingen differensi­al eller mellomaksl­ing, så bagasjepla­ss og drivstoffe­ffektivite­t, skal ifølge Toyota påvirkes i svaert liten grad.

Hybrid Awd-i-modellen har et nytt, kompakt nikkel-batteri som er designet for å yte optimalt også under kjølige forhold. Prius med framhjulsd­rift er utstyrt med et nytt litium-ion-batteri.

 ?? FOTO: TOYOTA ?? Her er nye Toyota Prius som får et nytt elektrisk firehjulsd­riftsystem.
FOTO: TOYOTA Her er nye Toyota Prius som får et nytt elektrisk firehjulsd­riftsystem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway