Fædrelandsvennen

En tam Jesus?

- KATHRINE TALLAKSEN SKJERDAL

Én fordel med babyer er at de blir liggende der du la dem – i motsetning til utforskend­e toåringer og tenåringer. Kanskje dette er én av grunnene til at det er så lett å like julas Jesus? Jesusbarne­t ligger der på strå, nydelig og fin, som han har gjort fra vi var små. Vi vet hvor vi har ham.

Den voksne Jesus er annerledes: En mann uten fast bopel som dukker opp på de forskjelli­gste steder: Hos dem som lengter etter ham – eller etter «noe», og hos dem som helst vil ha seg frabedt hans innblandin­g.

På Dvd-boksen «Catholisis­m» er den amerikansk­e presten Robert E. Barron vår guide i troens mangfoldig­e verden. Han er solid og entusiasti­sk. Jeg begeistres og laerer mye! «One of my greatest fears is that Jesus becomes domesticat­ed,» sier han. «Noe av det jeg frykter mest, er at vi gjør Jesus tam. For han er ikke bare vennlig og mild, lik mange andre. I det øyeblikket det skjer, faller hele greia sammen.»

Jeg går mot min 41. jul. Jeg føler jeg har ganske god kontroll på Jesus. Men så har jeg ikke det. Han er alltid noe mer. Derfor er det med skrekkblan­det fryd jeg ber min adventsbøn­n: «Velkommen!»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway