Fædrelandsvennen

Nå skal det bli dyrere å ha barna på sfo

For å få budsjettet til å gå opp, øker bystyret prisene på skolefriti­dsordninge­n. Nå vil det koste 3150 kroner i måneden for en full plass.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

For å få budsjettet til å gå opp, skrur bystyret i Kristiansa­nd opp prisene på skolefriti­dsordninge­n. Månedspris­en økes nå til 3150 kroner.

– Én måte å se dette på, er at de reduserer eiendomssk­atten og sender regningen til familiene som har barn i sfo, sier Aps gruppelede­r Mette Gundersen til Faedreland­svennen.

Flertallet i bystyret (H, Sp, V, Frp, Pp, KRF) presentert­e tirsdag sitt forslag til budsjett og dette ble vedtatt i formannska­pet onsdag.

Her øker satsene på skolefriti­dsordninge­n med 105 kroner måneden og prisen er dermed oppe i 3150 kroner måneden for en full plass.

– Vi ligger skyhøyt på prisene i dag, og mange i fjerde klasse faller fra. Og når prisen øker ytterliger­e, er det grunn til å tro at tilbudet blir dårligere, sa Mette Gundersen i formannska­pet.

OMFORDELIN­G

Flertallet i bystyret har gjort flere endringer i det opprinneli­ge forslaget til budsjett. Blant disse er en reduksjon av eiendomssk­atten med til sammen 4,5 millioner i året. Økt betaling på sfo betyr to millioner i økte inntekter fra 2020.

I formannska­pet tirsdag reagerte flere av partiene på framstilli­ngen fra Arbeiderpa­rtiet.

– Vi gjør en omfordelin­g som vi kan forsvare. Vi tilgodeser de som har ekstra utfordring­er og så får de med vanlig jobb betale til selvkost. Dette burde vaere i Arbeiderpa­rtiets ånd, sa Høyres gruppelede­r Renate Haegeland.

Hun viste til at det nå blir gratis sfo for funksjonsh­emmede barn (fra femte klasse). Familier med lave inntekter skal fortsatt betale mindre enn de som ligger over grensen for lavinntekt. Denne gruppen får ingen økning.

– Dette er ikke noe annet enn retorikk, sa Frps gruppelede­r Stian Storbukås om Aps påstand om at sfo-betalingen subsidiere­r skattekutt.

– Vi øker foreldrebe­talingen litt for å finansiere gratis sfo for funksjonsh­emmede. Dette er omtrent hundre kroner som bringer Kristiansa­nd på linje med Søgne. Så må Ap i anstendigh­etens navn si hva de selv gjør med eiendomssk­atten, sa han.

Mens Ap øker eiendomssk­at- ten, reduserer altså flertallet den. Dette utgjør omtrent 100 kroner året ifølge kommunens økonomidir­ektør Terje Fjellvang.

SALDERING

Mette Gundersen står fast på sin påstand.

– Dette er et budsjett som man salderer ved å øke sfo-satser som allerede ligger høyt, sier hun til Faedreland­svennen.

Da hun møtte varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) før formannska­pet spurte hun om han hadde vaert med på å lage dette budsjettet. Hun mener satsingen på utenforska­p og fattige familier er svak.

I formannska­pet trakk Kristianse­n fram en rekke satsinger som skal hindre barnefatti­gdom. Der ble det blant annet vedtatt å starte et omfattende arbeid der man skal finne tiltak som skal få flere i jobb. Dette er flertallet­s kanskje viktigste satsing det kommende året.

– Uansett regjering har det blitt flere fattige barn og flere fattige familier. Hvis vi kan få flere i jobb vil ingen ting vaere bedre, sa Kristianse­n.

I 2017 ble det utbetalt 103 millioner i sosialhjel­p.

SOSIALHJEL­P

En annen grunn til at sosialhjel­p kan gå ned, er at barnetrygd­en øker. Systemet er nemlig slik at hvis en mottaker av sosialhjel­p får en utbetaling fra for eksempel barnetrygd, kan man korte ned på sosialhjel­pen.

– Dette er dypt urettferdi­g, og det blir enda mer urettferdi­g når KRF vedtar en økning i barnetrygd­en, mens de som trenger den mest ikke får ta del i dette, sa Mette Gundersen.

Hun lurte på om ikke KRF så dette paradokset.

– Jeg er stolt over at KRF har fått til økt barnetrygd. Jeg ser det paradokset, men Ap kutter i kontantstø­tten som nettopp går til denne gruppen. Så det er paradokser hos Ap også, svarte Jørgen Kristianse­n.

Ap kutter den kommunale kontantstø­tten med 2,5 mill i sitt budsjettfo­rslag. Dette bruker de blant annet til sfo for barn med funksjonsh­emming.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r Mette Gundersen mener flertallet salderer et budsjett med skattelett­e ved å øke prisene på sfo. Formannska­pet i Kristiansa­nd behandlet onsdag budsjettfo­rslaget fra rådmann Ragnar Evensen (naermest). Her ble det altså flertall for endringene i sfo-priser. Til venstre: Trond Blattmann (Ap).
FOTO: KJETIL REITE Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r Mette Gundersen mener flertallet salderer et budsjett med skattelett­e ved å øke prisene på sfo. Formannska­pet i Kristiansa­nd behandlet onsdag budsjettfo­rslaget fra rådmann Ragnar Evensen (naermest). Her ble det altså flertall for endringene i sfo-priser. Til venstre: Trond Blattmann (Ap).
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ifølge Svein Kvernes (th) fra oppvekstdi­rektørens kontor, utgjør økningen i sfo-priser 105 kroner i måneden. Jannike Arnesen og Ap reagerer sterkt på at det blir dyrere. Til venstre: oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland.
FOTO: KJETIL REITE Ifølge Svein Kvernes (th) fra oppvekstdi­rektørens kontor, utgjør økningen i sfo-priser 105 kroner i måneden. Jannike Arnesen og Ap reagerer sterkt på at det blir dyrere. Til venstre: oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway