Fædrelandsvennen

Svekket regjering

Statsminis­ter Erna Solberg og regjeringe­n fikk onsdag sterk kritikk fra Stortinget i terrorsikr­ingssaken. Det var på sin plass. Men også opposisjon­spartiene burde vaere ydmyke på dette området.

-

Svaert alvorlig» var et uttrykk som gikk igjen i Stortinget­s debatt onsdag. Til grunn lå Riksrevisj­onens rapport som bruker dette uttrykket om regjeringe­ns manglende innsats for å sikre viktige objekter mot terrorangr­ep. Og dette er altså den skarpeste ordbruken Riksrevisj­onen bruker.

Derfor var det ikke overrasken­de at en samlet opposisjon også konkludert­e med det samme uttrykket. Og derfor er situasjone­n for regjeringe­n det samme – svaert alvorlig. En regjering som utsettes for så sterk kritikk fra et flertall i Stortinget, er en svekket regjering.

Likevel endte det altså ikke med regjerings­krise. Ut ifra sakens alvor kunne den endt med regjeringe­ns avgang. Likevel er det flere grunner til at sterk kritikk, men ikke krise, var det naturlige.

For det første er terrorsikr­ing en sak som har utviklet seg gjennom flere år, helt fra den skjebnesva­ngre dagen da terroren rammet Norge, 22. juli 2011. De voldsomme lidelsene som den dagen ble påført så mange mennesker, avdekket også hvor katastrofa­lt dårlig den norske terrorbere­dskapen var.

men til tross for knusende kritikk fra Gjørvkommi­sjonen, fikk dette ikke politiske konsekvens­er. I stedet var det bred enighet om at objektsikr­ing, grunnsikri­ng og langt bedre samarbeid mellom offentlige etater skulle vaere et felles anliggende som hele samfunnet skulle samle seg om. En plan for terrorsikr­ing ble vedtatt, som skulle vaere gjennomfør­t innen utgangen av 2014.

At det ikke ble gjennomfør­t, må også den forrige regjeringe­n ta ansvaret for. Det hører også med til denne historien at de davaerende regjerings­partiene i årene etter – som opposisjon­spartier – ikke har foreslått betydelige økninger i bevilgning­ene til den stadig dyrere og mer omfattende terrorsikr­ingen, utover det regjerings­partiene har sikret flertall for.

Like fullt er det dagens regjering som må ta ansvar for at den ikke har fulgt opp Stortinget­s vedtak. Og for at den ikke har informert Stortinget om de faktiske forhold. For det fortjener den svaert alvorlig kritikk.

Likevel er det flere grunner til at sterk kritikk, men ikke krise, var det naturlige.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Erna Solberg tok selvkritik­k for manglende informasjo­n til Stortinget i debatten om terrorsikr­ing.
FOTO: NTB SCANPIX Erna Solberg tok selvkritik­k for manglende informasjo­n til Stortinget i debatten om terrorsikr­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway