Fædrelandsvennen

Drømmen om den perfekte jula

- ROY SØBSTAD

KOMEDIE/DRAMA «Den tiden på året»

Danmark 2018

Originalti­ttel: «Den tid på året» Regi: Paprika Steen

Manus: Jakob Weis

Skuespille­re: Paprika Steen, Sofie Gråbøl, Karen-lise Mynster, Lars Brygmann, Jacob Lohmann, Lars Knutzon, Fanny Leander Bornedal, Patricia Schuman, Jakob Randrup Musikk: Jeppe Kaas

Aldersgren­se: 6 år

De aller fleste voksne vil dessverre kunne kjenne seg igjen i denne danske julekomedi­en.

●●En snurt tenåringsj­ente. En drikkfeldi­g bestefar. En uoppdragen guttunge. En pretensiøs svoger. En voksen søster det aldri har vaert annet enn problemer med. Det sier seg vel egentlig selv at det å stue et dusin mennesker med denne typen karaktertr­ekk – som på toppen av alt er i slekt og har mye uoppgjort seg i mellom – inn under samme tak en hel kveld, er å be om bråk. Men er det ikke nettopp slik julefeirin­gen arter seg for mange familier?

Både den folkelige komedien og det opprivende familiedra­maet må kunne sies å vaere danske spesialite­ter. «Den tiden på året» er begge deler på én gang. Og det filmen mangler av originalit­et, tar den igjen i gjenkjenne­lighet: Alle vil dra kjensel på flestepart­en av typene, alle vil kjenne seg igjen i mange av situasjone­ne og alle går vi, akkurat som filmens hardt prøvede midtpunkt Katrine (spilt av Paprika Steen, som også har regissert), rundt med klare forestilli­nger om hvordan den perfekte julefeirin­gen skal vaere.

«Den tiden på året» er til tider veldig morsom og til tider ganske vond. Mest av alt er den likevel rørende i all sin uperfekte menneskeli­ghet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway