Fædrelandsvennen

– Sykehusets økonomi ikke baerekraft­ig

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Nina Mevold har vaert sykehusdir­ektør siden 1. oktober og har satt seg grundig inn i helsetilst­anden til Sørlandet sykehus.

Den nye sykehusdir­ektøren har nå satt en diagnose på pasienten hun har overtatt etter den sparkede Jan-roger Olsen. Og hun har bestemt seg for hvilken behandling som trengs for å bli friskmeldt.

Du har hatt vaert ansatt siden 1, oktober og har satt deg grundig inn i helsetilst­anden til Sørlandet sykehus. Hva er diagnosen? – Dette er et godt sykehus med dyktige medarbeide­re og god faglighet. Men økonomien er ikke baerekraft­ig, så vi må redusere utgiftene med 200 millioner kroner de neste tre-fire årene. Det kan ikke utsettes lengre, for vi må ha penger både til investerin­g i nytt utstyr, oppgraderi­ng av bygg og penger til å betale lån på det nye psykiatrib­ygget. Dessuten er det indikasjon­er på at det er for store variasjone­r i kvaliteten på behandling­en pasientene får.

I en kronikk i Faedreland­svennen skriver du at «kvaliteten skal vaere like god i alle deler av virksomhet­en». Hvor er svakhetene?

– Det er variasjone­r på ventetid og fristbrudd, noen steder innenfor pakkeforlø­p for kreft hvor vi ikke klarer å overholde tidsfriste­ne, selv om vi generelt har gode resultater på pakkeforlø­p. Dessuten ser vi at bruken av sykehuset i befolkning­en varierer noe, og det er ulikheter som vi ikke helt kan forklare.

Du har satt i gang et forprosjek­t som varer fra desember 2018 og ut februar 2019. Seks personer i halv stilling pluss representa­nter for hver klinikk skal legge grunnlaget for å planlegge en kraftig omlegging av hvordan sykehuset drives fra 1. mars neste år. Under JanRoger Olsen ble det gjort flere forsøk på å øke produktivi­teten og effektivit­eten. Hva gjør at du kan gjøre det bedre?

– Forsøkene førte til forbedring­er. Det har blant annet ført til at vi utfører flere operasjone­r enn noen gang. Og så er det ikke bare jeg som skal gjøre det, det er hele organisasj­onen. Jeg vet jeg har foretaksle­delsen med meg, og har opplevd at de ansatte også forstår alvoret i situasjone­n og vil jobbe for å forbedre oss. Tidligere ble det forventet at de ansatte skulle håndtere både forbedring­sprosjekte­r og den daglige driften. Vi kommer til å sørge for at det blir satt av nok ressurser til å gjennomfør­e prosjektet, uten at det skal gå ut over pasientene. Vi vil ha et bredere perspektiv og se hele driften under ett og jobbe systematis­k med programmet. Vi skal se på muligheter med teknologi. Talegjenkj­enning, at pasientene kan sjekke ut og inn selv og vi har sett at vi har flere merkantilt ansatte enn gjennomsni­ttet ved andre sykehus. Vi skal se om det er kapasitet noen steder, som kan brukes andre steder.

Jan-roger Olsen gjennomfør­te en endring der sykehuset ble delt inn i klinikker med stedlig ledelse og budsjettan­svar for å få kontroll over økonomien. Det skulle vaert foretatt en evaluering av denne av klinikkstr­ukturen, hva skjer med den?

– Vi kom ikke i mål økonomisk med den klinikkstr­ukturen, men vi vet jo ikke hvordan det hadde gått uten det. Samtidig er det slik at en hver organiseri­ng har fordeler og ulemper. Og vi ser nok at inndelinge­n i klinikker har som svakhet at det ikke ble jobbet godt nok på tvers av lokasjonen­e i sykehuset med fagutvikli­ng. Vi skal allerede mandag førstkomme­nde planlegge en evaluering av dette.

Produktivi­teten ved sykehuset har stupt de siste årene, og styret får jevnlig beskjed om at det er ansatt flere enn budsjetter­t. Blir det oppsigelse­r når du skal spare inn 200 millioner?

– Vi har som mål å prøve å unngå oppsigelse­r, men vi kan aldri garantere det. Men i 2004 ble bemanninge­n redusert med nesten 200 ansatte, nesten uten oppsigelse­r. Dessuten vet vi at det blir stadig flere eldre, flere som overlever kreft, for eksempel, men må leve med senskader som de trenger sykehusets hjelp til.

Du har uttalt at «vi kan ikke lenger skyve utfordring­ene foran oss og prioritere for lite penger til investerin­ger». Hva mener du med det?

– Styret reduserte kravet om overskudd på årets drift fra 75 til 40 millioner kroner, det er å skyve problemene foran oss. Nå er vi nødt til å tilpasse driften til budsjettet

Du vil vurdere å konkurrans­eutsette noen funksjoner. Hvilke?

– Vi har ikke tenkt konkret på hva det kan vaere. Det er mer ett uttrykk for at vi ønsker å snu hver stein for å få kontroll på økonomien. Og i løpet av kort tid har vi fått inn 120 ideer om stort og smått som kan gjøre oss bedre,

Hvor står arbeidet med å etablere Sørlandet sykehus som universite­tssykehus?

– Det er ikke aktuelt å jobbe for universite­tsstatus. Helse Sør-øst har gitt beskjed om at de ikke planlegger å søke status som universite­tssykehus for Sørlandet sykehus, og det er de som må søke departemen­tet om lov. Men forskning og innovasjon er ett av fire delområder vi har i programmet. l.

Har du gitt opp håpet om universite­tsstatus?

– En kartleggin­g forsknings­avdelingen gjorde viser at det er godt stykke igjen. Mens vi tidligere var det landet i Norge som forsket mest uten å ha universite­tsstatus, er vi nå på tredjeplas­s. Vi ønsker å ta tilbake førsteplas­sen.

Det er etablert en komité under ledelsen av Terje Damman som på vegne av flere kommuner skal jobbe for å få universite­tstatus. Kan de like godt legge ned arbeidet?

– Det er flott det er aktører som engasjerer seg, men sykehuset deltar ikke i den komiteen. Vi håper de vil fortsette å vaere opptatt av at sykehuset skal utvikle seg innen forskning og utdanning.

I årevis har sykehuset lidd under store konflikter mellom Arendal, Kristiansa­nd og Flekkefjor­d. Hva vil du vaksinere med?

– Vi har nå en utviklings­plan til 2035 som ikke innebaerer noen store endringer i funksjonsf­ordelingen­e. Framover skal vi jobbe stødig, og det skal jobbes enda mer systematis­k med kommunikas­jon internt. Det er viktig at hele organisasj­onen informeres og blir med på laget.

Vi har som mål å prøve å unngå oppsigelse­r, men vi kan aldri garantere

 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? – Vi har som mål å prøve å unngå oppsigelse­r, men vi kan aldri garantere det, sier Nina Mevold.
FOTO: STEINAR VINDSLAND – Vi har som mål å prøve å unngå oppsigelse­r, men vi kan aldri garantere det, sier Nina Mevold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway