Fædrelandsvennen

Ute er det adventstem­ning, inne i kinoen hører folk på historier fra en norsk leiesoldat.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Karen Kristine Blågestad, kulturreda­ktør

Eventbyråe­t Atikkokall­er det fortelling­en om «en spennende reise». En historie om å overlevels­e og motgang under ekstreme forhold. Onsdag kveld er sal 1 i Kristiansa­nd kino nesten full. Det er ventet nesten like mange kvelden etter. Ute er det adventstem­ning og julesanger, inne i kinoen spiser folk popcorn og hører på historier fra en norsk leiesoldat. Det er mørke i mørketida, men vanskelig å føle hva salen egentlig tenker.

Hva sier du, Joshua, seks hundre mennesker her, full sal? sier eventmaker­en fra byrået Atikko strålende, og ser på Joshua French. – Woh, svarer Joshua og ser utover salen.

●●Pressen i Kristiansa­nd har fått samme beskjed som pressen har fått andre steder French har gjestet. Vi får ikke noe intervju med Joshua French før, under eller etter. Vi får ikke lov å ta bilder av ham, før under eller etter. De har

ikke egne seter til pressen, som er det vanlige, men vi må kjøpe billetter. Vi betalte 535 kroner for vår ene. Salen kan stille spørsmål, sende inn via en nettlink, så vil de velge ut noen han skal svare på ved foredraget­s slutt. De er ikke så kritiske, for å si det sånn. Og det speiler antagelig hele motivasjon­en for denne foredragst­urneen – en uforstyrre­t fortelling, en nesten tre timer lang forsvarsta­le og en renvaskels­esprosess fra den ene av svaert, svaert få som vet hva som skjedde i Kongo i mai 2009.

●●Man kan forstå behovet. Det har vaert – om ikke «en spennende reise» – en utrolig drøy fortelling om to norske leiesoldat­er

som har villet skape seg et levebrød av militaere oppdrag i et område av verden som har vaert og er rammet av de aller verste kriger og konflikter. To norske eventyrere på jakt etter spenning og action i en sump av fattigdom, nød, korrupsjon, diktatur, vold og en rekke andre avarter av alle de grusomhete­r menneskehe­ten har klart å komme på. Det er klart at alle de kritiske spørsmål som norsk offentligh­et har reist rundt dette er behagelig å slippe. Behagelig å velge vekk. Og det gjør Joshua French i denne fortelling­en sin. Ingen andre får forstyrre hans historie denne gangen, ingen masete diplomater, journalist­er eller Afrika-eksperter. Han

får fortelle sin fortelling, og i den fortelling­en later det til at alle har gjort feil. Han selv har bare gjort en – tatt det svaert berømte bildet av Tjostolv Moland, da han står i en nattsvart jungel og tørker bort blod fra setet der sjåføren Abedi Kasongo ble drept. Med et bredt flir.

●●Det er ikke noe nytt i foredraget. Det er heller ingenrefle­ksjon rundt moralen i deres eventyr og militaere oppdrag fra sitt sikkerhets­byrå i Uganda, hvor de opererte inn i nabolanden­e, aller mest i Kongo. I et forvirrend­e landskap med rebeller og militser og dealing og allianser hit og dit. Med et historisk bakteppe

hvor verdens rike land og mektige konsern har ranet landet for ressurser, og overlatt det i et vakuum med herskere som også utbytter. Det er heller ingen refleksjon rundt den norske og britiske innsatsen gjennom flere år for å få leiesoldat­ene ut av den faren de selv hadde risikert. Ingen ydmykhet rundt det. Pressen har sikkert gjort feil, men det må ha vaert et kaotisk landskap å lete etter sannhet i. Ikke minst på grunn av de to hovedaktør­ene selv. Joshua vedgår at de har løyet, vurdert ut fra forhold om hva som er tjenlig. Men det er ingen tanke om at oppmerksom­heten fra pressen har bidratt tungt til å hjelpe dem hjem. French kaller foraktfull­t norsk presse for «fraggleber­get», uten å resonnere rundt at denne kjendissta­tusen gjør at han nå kan reise rundt og holde lukrative foredrag om hvordan overleve under sterkt press.

●●At han har overlevd – det er imponerend­e. Fortelling­en fra kongolesis­k fengsel er innblikk i et dypt mørke hvor Joshua selv mener at hans sterke psyke har reddet ham. Han kaller seg et løvetann-barn, og mener med det at han uansett hva som skjer er fokusert på å løsninger, i stedet for problemer. Han har en hard kjerne.

Dere er ganske fullt ut informert nå om hva som skjedde, sier Joshua French mot slutten av foredraget. Så nøler han litt, tenker seg om og tilføyer: – Ikke helt. Det kommer litt til i boken, sier han.

●●Det handler vel også om å overleve.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAREN KRISTINE BLÅGESTAD ?? Joshua French reiser rundt i Norge med foredraget «Dømt til døden». Pressen får ikke intervjue ham, ikke ta bilder av ham. Han skal fortelle sin historie. Men den har ikke noe nytt.
FOTO: KAREN KRISTINE BLÅGESTAD Joshua French reiser rundt i Norge med foredraget «Dømt til døden». Pressen får ikke intervjue ham, ikke ta bilder av ham. Han skal fortelle sin historie. Men den har ikke noe nytt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway