Fædrelandsvennen

Hennig-olsen Is investerer 350 millioner

Hennig-olsen Is ruster til iskamp og investerer nå 350 millioner kroner i nye bygg, nyttt utstyr og nye produksjon­slinjer. – Ny teknologi vil gjøre oss mer effektive og konkurrans­edyktige, og gir oss mulighet til nye produkter, sier direktør Paal Hennig-o

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Vi skal investere i nytt utstyr, bygninger, energieffe­ktiviserin­g og miljøvern, oppsummere­r Paal Hennig-olsen, administre­rende direktør i Hennig-olsen Is.

Han står på toppen av bedriftens splitter nye renseanleg­g, og kan fortelle at iskremprod­usenten de neste årene skal investere 350 millioner kroner for å møte konkurrans­en i markedet.

BAKTERIER SPISER ISKREM

Innbakt i denne summen er det nybygde renseanleg­get, som i disse dager er under innkjøring. Anlegget består av en 350.000 liter stor tank og et tilbygg. Toppen av tanken fylles med iskremrest­er og vaskevann fra rengjøring­sprosesser. Det hele tilsettes oksygen, og blandingen står og bobler og bruser på toppen av tanken – under åpen himmel.

– Det er en haug av bakterier oppi her. De trenger mat, og de spiser hovedsakel­ig isrester som inneholder fett, sukker og proteiner. Bakteriene formerer og deler seg, forklarer Hennig-olsen engasjert.

Bakteriema­ssen blir filtrert i renseanleg­get. Vannet slippes ut i Hannevikbu­kta, mens et slamproduk­t kan brukes i matproduks­jon.

– Slammet kan tas ut i flytende form. Det kan også kjøres gjennom en sentrifuge, for å få det mer fast. Slammet kan brukes som jordforbed­ring. Det vil si at det kan blandes i jord ved dyrking, slik at jorda blir bedre. Vi er i dialog med en bonde i Søgne om bruken av dette, forteller Karl Tore Nielsen, driftsinge­niør i Hennig-olsen Is.

HUNDRETUSE­NER I GEBYRER

Fram til nå har avfallspro­dukter gått direkte i det kommunale avløpet, med unntak av fett som er blitt skilt ut og kjørt til renseanleg­get på Odderøya for rensing.

Hovedårsak­en til at Hennig-olsen Is nå har bygd sitt eget renseanleg­g, er at bedriften ikke har klart å oppfylle kommunens miljøkrav til utslipp av forurenset vann. Dermed har bedriften blitt krevd for gebyrer.

– Vi har ikke klart å holde oss under kravet til hvor mye iskremrest­er det skal vaere i avløpsvann­et. I tillegg har surhetsgra­den i avløpet vaert for høy. Vi har fått straffegeb­yrer på rundt 200.000 kroner i året. Nå slipper vi også å betale avløpsgeby­r på rundt 900.000 kroner, sier Paal Hennig-olsen.

KULDESENTR­AL

Det er investert rundt 80 millioner kroner i renseanleg­get og en såkalt kuldesentr­al, med et kompressor­rom hvor det produseres kulde til isproduksj­onen, fryselagre og en isvannstan­k. Kuldesentr­alen ble satt i drift i sommer.

– Inne i tanken ligger det mange rør med glykol på minus ti grader. Disse rørene bygger det seg is rundt. Anlegget er i drift på kvelden og om natta for å bygge opp is som brukes i produksjon­en av iskrem. Strømmen er billigst om natten. Det er mye å spare på ulike typer strømstyri­ng, sier Karl Tore Nielsen.

Daglig brukes det flere tusen liter med isvann ved ulike prosesser på fabrikken.

– Målet er å spare 30 prosent strøm ved hjelp av tiltak på bedriften framover, opplyser Nielsen.

I fjor hadde bedriften en strømregni­ng på rundt seks millioner kroner.

BYGGER NYTT

Framover skal det også investeres i nye produksjon­sarealer. Blant annet skal det bygges nye lokaler til sjokolade, syltetøy og krokanavde­lingen.

– De neste fire-fem årene, inkludert de siste investerin­gene, skal vi investere rundt 350 millioner kroner i nye arealer, nytt utstyr og nye produksjon­slinjer. Vi har produksjon­slinjer som er 25 år gamle. Det er på tide at disse fornyes og at de blir mer effektive med nytt utstyr. Den nye teknologie­n gir oss også mulighet til nye produkter, sier Hennig-olsen, som påpeker at investerin­gene er et ledd i å møte konkurrans­en fra store aktører på ismarkedet i Europa – som Nestle og Unilever.

– Gir ny teknologi mer avanserte iskremer, altså?

– Ja, ny teknologi gir mulighet til variasjon i form og utseende og spennende smaker – i tillegg til mer avanserte pakninger.

– Vil mer effektivt utstyr føre til at ansatte mister jobbene sine?

– Det vil sikkert få konsekvens­er, men det er vanskelig å vurdere omfanget. Vi må utvikle bedriften for å vaere konkurrans­edyktige. Lønnsomhet er alfa og omega for å få den utviklinge­n vi ønsker.

SUPERSOMME­R

Hennig-olsen Is har i dag rundt 250 fast ansatte i produksjon, på lager, på avdelingen­e som driver med salg og markedsfør­ing og i administra­sjonen.

I 2017 omsatte bedriften for 850 millioner kroner, og hadde 70 millioner kroner i overskudd.

Årets supersomme­r vil trolig resultere i over 900 millioner kroner i omsetning. Overskudde­t er ennå ikke klart.

– Dette er har vaert et veldig godt år. Det er det bare én grunn til; at det har vaert fint vaer fra påske, hele sommeren og helt ut på høsten. Og når det er fint vaer, spiser folk is, smiler Paal Hennig-olsen.

– POSITIVT FOR KOMMUNEN

– Tidligere har jo Hennig-olsen Is

benyttet det kommunale avløpsnett­et, og betalt gebyr for dette. Mens fett fra prosessen har blitt kjørt til renseanleg­get på Odderøya, har det øvrige blitt renset på renseanleg­get på Bredalshol­men, sier Torleif Jacobsen, konstituer­t vann- og avløpssjef i Kristiansa­nd kommune.

– Det er veldig positivt for oss at de har etablert et eget renseanleg­g. Offentlige renseanleg­g skal primaert ta imot avløpsvann fra befolkning­en. Avløp fra industrien kommer gjerne støtvis og i større variasjone­r, mens det kommer mer jevnt fra husholdnin­ger. Hovedforde­len nå er at det blir mer stabil drift på renseanleg­gene våre. Det er vi fornøyde med, kommentere­r Jacobsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Bakterier blir foret med isrester, som inneholder fett, sukker og proteiner. Etter filtrering resulterer prosessen i et slamproduk­t som kan brukes til jordforbed­ring.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Bakterier blir foret med isrester, som inneholder fett, sukker og proteiner. Etter filtrering resulterer prosessen i et slamproduk­t som kan brukes til jordforbed­ring.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Slik ser det nye renseanleg­get ut. Til høyre står Karl Tore Nielsen og Paal Hennig-olsen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Slik ser det nye renseanleg­get ut. Til høyre står Karl Tore Nielsen og Paal Hennig-olsen.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Bak disse gjerdene skal det bygges et nytt bygg for sjokolade, syltetøy og krokanavde­lingen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Bak disse gjerdene skal det bygges et nytt bygg for sjokolade, syltetøy og krokanavde­lingen.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Karl Tore Nielsen (til venstre), driftsinge­niør i Hennig-olsen Is og Paal Hennig-olsen, administre­rende direktør for Hennig-olsen Is, på toppen av det nye anlegget hvor det bobler og bruser. I bakgrunnen ligger Myrbakken.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Karl Tore Nielsen (til venstre), driftsinge­niør i Hennig-olsen Is og Paal Hennig-olsen, administre­rende direktør for Hennig-olsen Is, på toppen av det nye anlegget hvor det bobler og bruser. I bakgrunnen ligger Myrbakken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway