Fædrelandsvennen

Bush vs. Trump

Bortgangen og begravelse­n til George H. W. Bush retter søkelyset mot de voldsomme kontrasten­e til dagens president. Vi skal prise oss lykkelig over at det var Bush, ikke Trump, som styrte USA i en så dramatisk tid.

-

Mens han styrte, og etter at han hadde tapt kampen om gjenvalg, ble George H. W. Bush sett på som en litt grå og kjedelig president. Men ettersom årene har gått, har stadig flere satt pris på hans presidentt­id. Saerlig når den måles opp mot den politiske galskapen vi opplever fra dagens amerikansk­e president.

Man skulle ikke tro det, men Bush og Trump tilhører samme parti. «Pappa Bush» tilhørte imidlertid den anstendige og moderate fløyen i Det republikan­ske partiet. Som har vaert opptatt av å samle og få til politiske kompromiss­er, til folkets beste.

Og ikke minst: George H. W. Bush var en president med bred utenrikspo­litisk erfaring og ekspertise. Heldigvis. For han styrte USA i en dramatisk tid for USA – og verden. Den kalde

Forhåpentl­igvis er det bare to år til det igjen velges en president med noen av de samme evner og egenskaper som den presidente­n som nå har gått bort.

krigen, Warszawa-pakten og Sovjetunio­nen gikk i oppløsning. Den sovjetiske presidente­n Mikhail Gorbatsjov har fått sin fortjente honnør for at det foregikk fredelig. Bush fortjener også sin del av den aeren. Hans klokskap og tilbakehol­denhet bidro til at en så revolusjon­erende endring skjedde uten at et skudd ble avfyrt.

Bush fikk også Iraks invasjon av Kuwait i fanget. Her klarte han å skape en svaert bred internasjo­nal koalisjon av både vestlige, arabiske og afrikanske land som frigjorde Kuwait. Bush avviste krav fra hauker i egen stab om å ikke bare kaste de irakiske styrkene ut av Kuwait, men også følge etter dem inn i Irak og avsette Saddam Hussein. Presidente­n sto fast på det som var den militaere aksjonens mål.

Begge deler var resultat av kloke, strategisk­e avveininge­r. Og evne til samarbeid med andre, for å finne samlende kompromiss­er.

Dette savnes sårt i dagens hvite hus. Der kortsiktig selvhevdel­se og total mangel på både politisk horisont og evne og vilje til å bygge allianser, hjemme og ute, dessverre dominerer. Forhåpentl­igvis er det bare to år til det igjen velges en president med noen av de samme evner og egenskaper som den presidente­n som nå har gått bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway