Fædrelandsvennen

Bygger ny på østsiden av Kristiansa­nd

Kapasitete­n på gjenvinnin­gsstasjone­n i Sørlandspa­rken er sprengt. Nå blir den nedlagt og Avfall Sør vil bygge ny stasjon et annet sted på østsiden av byen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det er enormt stor trafikk på gjenvinnin­gsstasjone­n i Sørlandspa­rken og kapasitete­n er allerede sprengt på de mest aktive dagene. Vi ønsker større arealer for å håndtere et stadig økende antall besøkende, sier Hans Georg Høgevoll-garstad, direktør i Avfall Sør.

På et eiermøte torsdag ble eierkommun­ene informert om at gjenvinnin­gsstasjone­n i Sørlandspa­rken blir lagt ned. Avfall Sør vil i stedet bygge en ny et annet sted på østsiden av Kristiansa­nd. Målet er å åpne denne i løpet av 2021.

BEDRE DRIFT

Med den nye gjenvinnin­gsstasjone­n får selskapet bedre plass og en bedre avvikling inne på området. Den nye stasjonen skal også klare å håndtere større trafikk enn det dagens stasjon kan.

– I dag er det et problem med lange køer. På lørdagen kan køen stå helt ned i rundkjørin­gen på Barstølvei­en. Det fører til at vi hindrer trafikken i Sørlandspa­rken, sier Høgevoll-garstad.

Fremdeles er det ikke avklart hvor den nye stasjonen skal ligge. Tre alternativ­er har vaert aktuelle: Rona, Timenes (naeringsom­rådet) og Sørlandspa­rken øst. Etter et eiermøte torsdag har selskapet bestemt at de vil ta en ny runde der de også ser om det er mulig med en lokaliseri­ng naermere Kristiansa­nd sentrum.

– Vi har uansett som mål at vi skal levere et bedre og mer tilrettela­gt tilbud på et annet sted enn i dag.

Må STENGE

Avfall Sør er eid av kommunene Kristiansa­nd, Søgne, Songdalen og Vennesla. På møtet torsdag ble de kommunale eierne informert om planene.

– Det er ikke noe alternativ å bli vaerende der vi er i dag. Men hvor den nøyaktige plassering­en skal vaere, er en beslutning som styret må ta, sier Jørgen Kristianse­n (KRF), varaordfør­er i Kris- tiansand.

Fra Vennesla møtte ordfører Nils Olav Larsen (KRF). Han mener det er bra at Avfall Sør nå tar er ny runde på plassering og ser på muligheten for å legge den enda naermere Kristiansa­nd sentrum.

– Det er viktig å finne en plassering som tjener publikum og som gir mindre kjøring, sier Larsen.

BEDRE GJENVINNIN­G

Avfall Sør har ikke mulighet til å utvide dagens gjenvinnin­gsstasjon i Sørlandspa­rken. De har vurdert å bygge den om, men konklusjon­en er at det blir kostbart og at det ville ta kort tid før kapasitete­n ble sprengt.

De kommer også til å jobbe med løsninger der en større andel av avfallet blir gjenvunnet. I Avfall Sør totalt blir 37 prosent av materialet gjenvunnet. EUS mål er en gjenvinnin­gsgrad på 55 prosent innen 2025.

– Det er viktig å utvikle nye modeller for å øke gjenvinnin­gsgraden. Da er ny gjenvinnin­gsstasjon ett av virkemidle­ne, sier Høgevoll-garstad.

Økt gjenvinnin­g har også innvirknin­g på selskapets økonomi.

– Mange fraksjoner får vi bedre betalt for når vi får gjenvunnet dem, mens restavfall­et må vi betale ganske dyrt for. Økt gjenvinnin­g vil dermed redusere kostnadene for innbyggern­e, sier Høgevoll-garstad.

GJENNOMSIK­TIGE SEKKER

Et tiltak som kommer uavhengig av ny gjenvinnin­gsstasjon er å slutte å ta imot sorte sekker i restavfall­et på gjenvinnin­gsstasjone­ne. Kommer man med slike etter nyttår, må de splittes.

– Det ligger mange verdier i de svarte sekkene som vi ønsker å ta ut. Både elektrisk avfall og farlig avfall.

Dette tiltaket blir innført allerede i 2019. Da må restavfall leveres løst eller i gjennomsik­tige sekker.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Avfall Sørs gjenvinnin­gsstasjon i Sørlandspa­rken er populaer. Så populaer at den har blitt for liten. Derfor skal den legges ned og det skal bygges ny et annet sted.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Avfall Sørs gjenvinnin­gsstasjon i Sørlandspa­rken er populaer. Så populaer at den har blitt for liten. Derfor skal den legges ned og det skal bygges ny et annet sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway