Fædrelandsvennen

Meteorolog­en lover snø – kan åpne stolheisen til helgen

- ESPEN SAND

Både meteorolog­en og skiledere lover skiforhold for langrenn og slalåm kommende helg.

– Med hjelp fra snøkanonen­e har vi klar ei løype på 2,4 kilometer til Hovdenrenn­et, sier Grete Breivik, løypekjøre­r på Hovden.

Skiløpet er Agder og Rogalands skikrets åpningsren­n denne sesongen. Tross lite snø blir det en mulighet å gå både langrenn og stå på slalåm når man offisielt åpner skisesonge­n på Hovden kommende helg.

Når snøen setter inn får Breivik og løypekjøre­rne noen hektiske uker med å klargjøre 180–190 kilometer med løyper.

Det ser ut til å skje raskere enn de største optimisten­e har spådd. For på Meteorolog­isk Institutt blir Hovden endelig velsignet med hvite snøfiller, allerede før helgens skiåpning.

– Det vil snø på Hovden torsdag. Først moderat og mot ettermidda­gen tettere snødrev. Gradestokk­en vil vise minus 6–7 grader, men de neste dagene vil det bli litt mildere. Men ikke så mildt at snøen forsvinner, sier statsmeteo­rolog Martin Granerød.

JOBBER MED ØVRE DEL

Meteorolog­ens røst er som godord å regne for Sture Bodahl-pilegård på Hovden Alpinsente­r.

– Forrige helg åpnet vi halve ttrekket, men denne helgen vil vi med sikkerhet åpne hele t-trekket og alt for barna i Tusseland. Vi jobber med få nok snø i øvre del av bakken slik at vi kan åpne stolheisen. Det er helt i grenseland, og vi tar en endelig beslutning i morgen formiddag, sier Bodahl-pilegård.

Alpinsente­rets daglig leder sier de produserer alt hva snøkanoner og snømateria­ll makter, døgnet rundt.

LITE HJELP FRA OVEN

– Akkurat nå har vi minus 5–6 grader og vi naermer oss minus 10. I Breive har vi produsert snø i flere dager og har flyttet snøhauene for å gi plass til mer snø. I begge anleggene produserer vi nok 500 kubikk i timen, sier alpinsjefe­n.

– Hvordan ligger dere an med tanke på årets sesong?

– Det kommer jo an på hvordan man sammenlikn­er, for hver sesong er veldig forskjelli­g. Tidligere har jeg stått i gress til knaerne 12. desember, mens andre år har vi hatt åpent tredje uka i november. Vi har i alle fall ikke fått mye hjelp fra oven i år, men det viktigste er å ha alt klart før jul. Det blir en offisiell åpning denne helgen, men det er i romjula det smeller, sier Sture Bodahl-pilegård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway