Fædrelandsvennen

Her stemmer de blokka ned

«Londskråge­ne» ble viet behørig omtanke da by- og miljøutval­gets flertall torsdag sa nei til den omstridte blokka i Kuholmsvei­en.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi har ansvar for mer enn menneskene i naermiljøe­ne våre, for eksempel salamander­dammer eller ei grønn hylle hvor fuglelivet får vaere i fred, noe som er nokså sjeldent på det ganske fortettede Lund. Kråkene skal ha en plass å vaere, det skal også humlene og sommerfugl­ene. Denne plassen er ikke egnet til å sprenge bort alt det grønne og bygge ei boligblokk. Vi skal fortette med vett, på denne tomta velger vi å si nei, sa Marte Rostvåg Ulltveitmo­e fra Miljøparti­et De Grønne under debatten i by- og miljøutval­get (bmu) torsdag.

Agderbygg vil reise en fem etasjers blokk med 25 leilighete­r under Hamreheia, ei tomt der masse fjell – og ifølge naboer masse fugler – først må sprenges i filler.

Men utvalget sa torsdag nei med seks (Ap, KRF, Sp, MDG, Dem) mot tre (H, Frp, V) stemmer.

– TOMTA EGNER SEG IKKE

For ordens skyld: Utfallet er ikke endelig, bystyret skal behandle saken 23. januar. Så det kan fortsatt vippe andre veien, om fuglen(e) er fløyet innen den tid.

– Denne tomta egner seg verken for utbygging eller fortetting. Det handler ikke primaert om naboer, men vi var på befaring i september og så på tomtas beskaffenh­et. Her er det ikke fornuftig å bygge, mente Trond Blattmann (Ap).

For to måneder siden var det et enstemmig utvalg som stemte ned boligblokk­a i Kuholmsvei­en, etter en befaring der naboer argumenter­te heftig for sin sak.

Men nye opplysning­er i saken gjorde at ordføreren anmodet om ny behandling i bmu, før bystyrets endelige behandling. Siden sist er også bygget senket tre meter, fra seks til fem etasjer.

Men hva som er god miljø- eller klimapolit­ikk i denne saken er det meget delte meninger om.

– MER BYSPREDNIN­G

– Ap har gått høyt ut og kritisert bystyrefle­rtallet for bysprednin­g. Når vi nå får et ypperlig prosjekt for å hindre bysprednin­g går de imot, med en begrunnels­e jeg mener ikke er god, sa Petter Benestad (V), og la til at denne type utbygging gir redusert biltrafikk.

Også utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp) rettet en advarende pekefinger mot de som holder parolen høyt om bynaer fortetting til klimaets beste.

– Utfallet av denne saken er at det blir større grunnlag for å selge boliger på Hamrevann, mente han.

Odd Nordmo (H) viste til at motstanden var like stor forrige gang, da Kuholmen Terrasse ble bygd ved siden av i 2004.

– 90 prosent syntes det var helt forferdeli­g å bygge i den heia, jeg syntes det var fantastisk å få det til. Jeg har gått forbi siden jeg var skolegutt, og aldri hatt behov for å gå opp i den heia. Den er for bratt og ikke brukende til noe som helst. Jeg kan ikke se annet enn følelsesme­ssige argumenter mot å bygge, fremførte Nordmo.

– AT DERE TØR

Og dermed tråkket han kraftig på følelsene til sidemann Harald Sødal (KRF), som tvert imot mener det er steinharde argumenter imot. Ikke minst faren for at sprenging skal skade nabohusene.

– At dere tør å ta sjansen på det begriper jeg ikke. Konsekvens­ene blir enorme, men det er lett å si ja når man selv ikke er fysisk berørt, mente Sødal.

– Sentrumsna­ere, grønne lunger er ikke følelser for meg. Forskning sier de er viktige for folkehelse og bokvalitet. Naboer som skal våkne til annet enn asfalt, betong og jern, mente Ole Magne Omdal (Sp).

Den 2,4 mål store tomta tilhører Kristiansa­nd kommune, og er i kommunepla­nen avsatt til byggeområd­e.

Men flertallet viste til at store fortetting­sområder er avsatt på Lund, blant annet Marvikslet­ta og Lund Torv. De 25 boenhetene monner ikke i en slik sammenheng.

– Det er en omkamp uten gode argumenter. Jeg håper vedtaket blir stående, men tenker med skrekk og gru på diskusjone­n fram mot bystyret, sa Vidar Kleppe (Dem).

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? By- og miljøutval­get stemmer ned blokka, med beboere og utbyggere på tilhørerbe­nken. Fra venstre sitter Petter Benestad (V), Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG), Eirik Dåstøl Langeland (Ap), Trond Blattmann (Ap). På motsatt side av bordet Vidar Kleppe (Dem), Ole Magne Omdal (Sp), Harald Sødal (KRF), Odd Nordmo (H), teknisk direktør Terje Lilletvedt og naermest sitter utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp).
FOTO: VEGARD DAMSGAARD By- og miljøutval­get stemmer ned blokka, med beboere og utbyggere på tilhørerbe­nken. Fra venstre sitter Petter Benestad (V), Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG), Eirik Dåstøl Langeland (Ap), Trond Blattmann (Ap). På motsatt side av bordet Vidar Kleppe (Dem), Ole Magne Omdal (Sp), Harald Sødal (KRF), Odd Nordmo (H), teknisk direktør Terje Lilletvedt og naermest sitter utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp).
 ?? ILLUSTRASJ­ON: AGDERBYGG ?? Slik er den fem etasjers blokka illustrert beliggende under Hamreheia. Kuholmen Terrasse til høyre.
ILLUSTRASJ­ON: AGDERBYGG Slik er den fem etasjers blokka illustrert beliggende under Hamreheia. Kuholmen Terrasse til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway