Fædrelandsvennen

Storslagen adventskon­sert

- KNUT GEIR AAS,

Det holdes mange konserter på ulike arenaer i adventsog førjulstid­er, og en må foreta valg.

●● Øverst på prioriteri­ngslista står gjerne oratoriet «Messias» av Georg Friedrich Händel, mesterverk­et fra 1741 kjent, spilt og sunget over hele verden og med stor popularite­t også i dag. Oratoriet har lange tradisjone­r med oppføringe­r i vår landsdel og i bispedømme­ts hovedkirke.

En fulltallig Kristiansa­nd domkirke har i en årrekke, helt tilbake til Bjarne Sløgedals tid som domorganis­t og dirigent for Motettkore­t, kunnet glede seg over Messias-oratoriet med dets mange musikalske skatter og rikdommer og store spennvidde­r i tekst og toner. Teksten – librettoen – til oratoriet som inneholder Messiaspro­fetier fra det gamle testamente­t og nytestamen­tlige tekster om Kristus som verdens frelser, hans lidelse, død og oppstandel­se samt vers fra Johannes åpenbaring, er samlet og skrevet av Charles Jennens, en engelsk velstående landeier med litteraere interesser og venn av Händel. Musikken i oratoriet – som det tar naermere 2 ½ time å fremføre, komponerte Händel i løpet av 24 dager – en helt utrolig prestasjon.

Konserten søndag 2. desember 2018 var en stor opplevelse som innledning til adventstid­en. Medvirkend­e var Kristiansa­nd Domkor, Vågsbygd vgs skolekor, 4 solister, medlemmer av Kristiansa­nd Symfoniork­ester, kantor Gillian Wilder på orgel og domkantor Marianne Sødal Misje som dirigent. På nytt fikk publikum høre den høytidelig­e åpningssat­sen – overturen – etterfulgt av iørefallen­de vakre arier og resitative­r sunget følsomt og inderlig av sopran Siri Karoline Thornhill og mezzo-sopran Anna Elisabeth Einarsson, og videre pompøst, kraftfullt og dramatisk av tenor Mathias Gillebo og baryton Ole Jørgen Kristianse­n – alle solopartie­r til aldeles vakkert akkompagne­ment fra et 22-tallig symfoniork­ester.

Vågsbygd vgs skolekor med i alt 43 sangere i fellessang med Domkoret løftet korsatsene til store høyder helt fra starten i «And the glory of the Lord shall be revealed» All honnør til de mange flotte ungdommene som sammen med Domkoret fremførte de vakreste «perler» fra musikkens skattkamme­r. Hallelujak­oret til orkester- og orgelmusik­k og med fremtreden­de pauke- og trompetspi­ll ble, som forventet, et av konsertens mange høydepunkt­er.

Publikum reiste seg og ble stående i aerbødighe­t over musikkens storhet. Tredje og siste del i oratoriet med den avsluttend­e Amen-satsen, der korenes mange stemmer veves inn i hverandre til et flerfoldig Amen, fikk så med markert trompet-, pau- ke- og orgelspill­tone ut i hele kirkeromme­ts lengde og bredde som en mektig og høystemt finale. Marianne Sødal Misje hadde slått an siste takten, en dirigent som hadde den absolutt fulle kontroll på alle aktører i ulike roller og som med sine hender, observante blikk og kroppssprå­k inspirerte til maksimal innsats. En naermest fulltallig domkirke var vitne til et oratorium presentert på et kunstneris­k og estetisk meget høyt nivå. Publikum kvitterte med langvarig, taktfast og velfortjen­t applaus, og blomster ble tildelt dirigent, korledere, organist, førstefiol­inist og solister for fremragend­e formidling av sangens vakreste tekster og musikkens skjønneste harmonier.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway