Fædrelandsvennen

Mobilnette­t skal rustes for kriser

Etter mye uvaer det siste året, er nå Indre Agder langt framme i køen for å få forsterket mobilnett. Det vil gi mobildekni­ng selv med mange timers strømbrudd.

- TEKST: MARI HORVE REITE mari.horve.reite@fvn.no TEKST: CHRISTINA S. ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

Etter mye uvaer det siste året, er nå Indre Agder langt framme i køen for å få forsterket mobilnett.

De fleste basestasjo­ner faller ut etter 2–4 timer uten strøm. Forsterked­e basestasjo­ner – såkalt forsterket elektronis­k kommunikas­jon (ekom) – kan fungere i tre døgn uten strøm.

I Agder er det bare Lillesand kommune som har mobildekni­ng i tre døgn dersom strømmen forsvinner.

– Styringsgr­uppen for forsterket Ekom har vedtatt å starte planleggin­g i region Indre Agder i 2019. De skal analysere hvor det er størst svakhet i systemet, og på bakgrunn av det bestemme hvilke tiltak og kommuner som blir prioritert, sier Elise Lindeberg, avdelingsd­irektør for sikkerhet i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom) som holder til i Lillesand.

Hvert år får mellom sju og ti kommuner forsterket Ekom. Fra 2013 har antall millioner som er satt av til dette formålet økt jevnt. I år er det estimert at det vil bli brukt 53 millioner kroner.

I DRIFT I 2020

Så langt har kommuner i Nordland, Finnmark og på Vestlandet blitt prioritert for forsterket ekom, siden disse områdene har vaert utsatt for ekstremvae­r og strømbrudd.

– Vi har hatt store utfall i Indre Agder de siste fem årene, så det prioritere­r vi å jobbe med nå, sier Lindeberg.

– Vi forventer at en del av tiltakene i Agder vil vaere operative i 2020, men endelig utbyggings­plan er ikke fastsatt, sier Lindeberg.

Beslutning­en om hvem som skal få forsterket ekom blir tatt på bakgrunn av statistikk fra Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB), teleoperat­ørene og fylkesmenn.

SÅRBART I INDRE STRØK

– Både snøfallet i vinter og vindhelga i september viste sårbarhet, og rammet indre deler av Vestagder hardest. Og høsten 2016 hadde vi et snøfall i Vegårshei som viste sårbarhet der. Det betyr ikke at det ikke er sårbart i andre områder, men det er i indre strøk vaeret har truffet hardest de siste årene, sier Yngve Årøy, fylkesbere­dskapssjef hos Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder.

Fylkesmann­en leder nå et prosjekt som skal øke robusthete­n i kraftforsy­ning, elektronis­k kommunikas­jon, informasjo­n og velferdste­knologi (Keiv-prosjektet).

IKKE SENKE SKULDRENE

Forsterket ekom i indre Agder vil hjelpe godt på beredskaps­situasjone­n, men Årøy advarer mot å senke skuldrene.

– Det vil selvfølgel­ig vaere veldig bra. For jo lengre du kan holde på mobil kommunikas­jon, jo bedre er det. Men det må aldri frita kommunene og de andre aktørene fra å ha planer dersom det faller bort. Forsterket ekom reduserer sannsynlig­vis problemene, men det eliminerer dem ikke, understrek­er Årøy.

HAR GJORT MYE

Telenor mener de har gjort mye for å bedre nettverket sitt de siste årene etter at uvaeret «Dagmar» herjet på Vestlandet.

– Etter det har vi gjort mange endringer, både med tanke på reservekra­ft og reservevei­er. Alle våre basestasjo­ner med 4G har i dag minimum 2–4 timers reservestr­øm. Noen har betydelig mer, sier Bjørn Amundsen, dekningsdi­rektør i Telenor.

PUSLESPILL I KJEDER

Amundsen forklarer at mobilnette­t er et puslespill av basestasjo­ner som henger sammen i kjeder.

– Derfor er det ikke sikkert at det hjelper å ha reservestr­øm på en basestasjo­n i et utsatt område. For sentralen den henger på må også ha strøm. Derfor kan et område som har strøm likevel miste mobildekni­ngen, forklarer Amundsen.

– Hvor mange timer kan basestasjo­nene fungere etter strømbrudd?

– Det er umulig å si. På en basestasjo­n er det kanskje åtte timer hvis få bruker den, men hvis mange bruker den, er det kanskje to timer.

TRENGER ROBUST KRAFTNETT

Han mener Telenors problemer ved strømbrudd først og fremst er kraftselsk­apenes ansvar.

– Strømmen vil forsvinne også ved senere uvaer, og det blir litt feil å skyte på operatøren­e. Det er ikke vi som skal levere stabil kraft. Det viktigste for å sikre mobildekni­ngen ved uvaer, er å sørge for et kraftnett som er så robust som overhodet mulig.

SAMARBEIDE­R

Konserndir­ektør i Agder Energi, Unni Farestveit, sier de samarbeide­r tett med beredskaps­avdelingen i Fylkesmann­en, samt kommuner og teleoperat­ører for å skape et sterkere telenett.

Farestveit sier at selskapets jobb er å holde seg oppdatert på det hun beskriver som «kritiske samfunnsob­jekter» de har ansvar for.

– All honnør til initiative­t fra Fylkesmann­en. Når det gjelder områder vi prioritere­r, har vi spesielt kontakt med de kommunene som var mest utsatt i vinter og denne høsten. Vi har en tett dialog med disse, sier Farestveit.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Yngve Årøy, beredskaps­sjef hos Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Yngve Årøy, beredskaps­sjef hos Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder.
 ?? ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Bjørn Amundsen, dekningsdi­rektør i Telenor.
ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Bjørn Amundsen, dekningsdi­rektør i Telenor.
 ?? FOTO: NKOM ?? Elise Lindeberg, avdelingsd­irektør for sikkerhet i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het.
FOTO: NKOM Elise Lindeberg, avdelingsd­irektør for sikkerhet i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Unni Farestveit, konserndir­ektør for samfunnsko­ntakt i Agder Energi.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Unni Farestveit, konserndir­ektør for samfunnsko­ntakt i Agder Energi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway