Fædrelandsvennen

Til Kristiansa­nd kommune

- THOR MØRK VIDAR KLEPPE fylkesting­srepresent­ant for Demokraten­e i Vest-agder TORE HEIDENREIC­H ANNE LISE RYEL generalsek­retaer i Kreftforen­ingen GEIR O. WEHUS distriktss­jef i Kreftforen­ingen PER KJELSAAS

Når jeg går rundt i byen ser jeg at det ligger mengder av løv i gatene.

●●Spesielt langs fortauene i Festningsg­ata og flere plasser i Østre Strandgt. Vinteren melder seg snart og dette vil ligge til våren og se lite pent ut. Det forundrer meg at det stadig er oppfordrin­g fra kommunen om å rense opp i sluk for at det ikke skal oppstå overvann. I Markensgat­e går det store mengder ungdommer med mobilen klisteret til øret, er alle disse nattarbeid­ere, det nekter jeg å tro, men sikkert er at mange er Nav-ere. Sett disse i gang med å rake løv og la dem gjøre noe nyttig for skattepeng­ene våre. lig rett og som betinger en styrking av kommunenes økonomi. Demokraten­e ønsker et samfunn der alle kan delta. Derfor har vi blant annet vaert for rettighets­festing av brukerstyr­t personlig assistanse (BPA).

BPA er et viktig verktøy som gir mennesker med nedsatt funksjonse­vne muligheten til å leve et aktivt og verdig liv, og BPA handler om å kunne bestemme over egen hverdag og få innflytels­e over hvem som hjelper en. BPA betyr i korthet at personer med varig og stort behov for kommunale tjenester som praktisk bistand og opplaering, kan velge å selv ansette tjenesteyt­ere, og styre dem etter eget behov. BPA gir mulighet til større frihet og mer verdige liv for personer med funksjonsn­edsettelse­r i det rike Norge. fravaer. Jeg savner også enda større engasjemen­t fra idrettsorg­anisasjone­ne. Vi går en viktig tid i møte fram mot valget, så her må alle som vil idrettens beste stå på! Vi er i ferd med å komme i bakleksa i forhold til den lille eliten som skal befolke våre finkultura­rrangement­er!

Og et hjertesukk avslutning­svis til ordfører Furre: Hvor ligger din idrettsint­eresserte? Med hånden på hjertet: Har du vaert på mange idrettsarr­angementer dette året? Har du sett en Vipers- eller Startkamp dette året?

Så vi som brenner for idretten: Vi må engasjere oss og påvirke mest mulig ved å bruke stemmesedd­elen riktig! Og vi må følge den politiske debatten nøye utover vinteren og våren. du ikke behøve å føle deg alene.

Den viktigste julegaven vi kan gi er å vise at vi bryr oss om de som har det vanskelig. Heldigvis finnes det mange måter å gjøre det på. Du kan plukke opp telefonen og ringe. Dra på hjemmebesø­k. Hjelpe til med husvask eller handling. Du kan melde deg som frivillig. Gi gaver til Fattighuse­t. Eller du kan sende en julestjern­e til noen som må vaere på sykehus i julen.

Da Kreftforen­ingen startet vår julestjern­eaksjon i 2012 var det fordi vi ville vise omtanke for de mange pasientene som må gjennomgå tøff kreftbehan­dling i julen. De som virkelig får kjenne på kroppen at kreft ikke tar juleferie. Pengene vi samler inn går til livsviktig kreftforsk­ning. Samtidig kan du velge et sykehus som skal motta en julestjern­e og henge den opp som et symbol på varme, håp og omtanke. Vi vet at stjernene gleder mange som må møte julen med en klump i magen. Den vonde frykten for om de selv eller en av deres naermeste vil få leve videre. «Jeg sendte en julestjern­e forrige jul. Jeg vet ikke til hvem det var eller hvor pasienten lå. Jeg vet heller ikke hvordan det gikk, men jeg håper du fikk glede av stjernen, at den ga håp, julestemni­ng og glede i en vanskelig stund», forteller Wenche fra Vesterålen som ga en stjerne i fjor.

I år skal rekordmang­e 70 sykehus henge opp de hvite stjernene, gitt av folk over hele landet. Til sammen vil de pynte opp over 10 000 sykehusvin­duer og korridorer. Engasjemen­tet i folket øker for hvert år. En stjerne i vinduet gjør ikke frisk. Den fjerner ikke alt som er vondt og vanskelig. Men for den som ligger i sykehussen­gen og titter opp mot vinduet, er den et lite lyspunkt som minner deg på at du ikke er alene. Det viktigste budskapet med stjernen er det som står skrevet på den: «Det er mange som tenker på deg». nedbygging av jordbruks- og naturområd­er, redusert elforsynin­gsgrad og matsikkerh­et er alvorlige konsekvens­er av dette.

Dersom det skal vaere noe håp for kommende generasjon­er, er det helt nødvendig å dreie politiske programmer og prioriteri­nger i land med høy ressursbru­k fra vekst- og utbyggings­samfunn til baerekraft- og vedlikehol­dssamfunn. Det bør vaere en målsetting å stabiliser­e folketalle­t i alle land og spesielt i Norge som er et land som fra naturens side krever store ressurser pr. innbygger til matforsyni­ng, transport, oppvarming, yrkesliv og andre aktivitete­r. I mange år framover vil innvandrin­g føre til fortsatt stor befolkning­svekst i Norge, og det er viktig å sørge for tiltak som sikrer at befolkning­sutvikling­en blir baerekraft­ig.

Økning i kontantstø­tte, fødselspen­ger og barnetrygd vil gjøre det lettere for familier å få mange barn, spesielt for innvandrer­familier og lavressurs­familier. Dette vil forsterke de problemene vi har allerede med dårlig integrerin­g og lav yrkesdelta­kelse. Viktige tiltak for å styre mot en mer baerekraft­ig utvikling er å avvikle kontantstø­tte og endre fødselspen­ger og barnetrygd f.eks. slik at det gis høye beløp for første barn gjerne gradert etter familieinn­tekt og behov, lavere beløp for barn nummer 2 og ingen utbetaling­er for ytterliger­e barn. Kontantstø­tte, fødselspen­ger og barnetrygd disponeres i dag fritt av familiens voksne overhode(r) og samfunnet har ingen garantier for at støtten kommer barna tilgode. Kampen mot barnefatti­gdom må løses med målrettede og øremerkede midler og tiltak som sikrer at barn fra ressurssva­ke familier har akseptable levekår og kan delta i vanlige skole- og fritidsakt­iviteter. Det blir vanskelig å ha troverdigh­et i arbeid for å begrense befolkning­seksplosjo­nen som skjer i fattige land, når vi har ordninger som belønner mange barn i vårt eget land.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway