Fædrelandsvennen

Rett-på-veggen-kunst i Rådhuset

Kunsten som symboliser­er Nye Kristiansa­nd skal males rett på veggen i det gamle Rådhuset. Og det skal lages et helt nytt ordførerkj­ede som er lett å putte i lommen.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det ble klart da Prosjektgr­uppen for symboler fredag plukket ut kunstnere som skal sette preg på sammenslåi­ngen av Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen.

Det gamle rådhuset på Torvet skal renses for gamle ordførerpo­rtretter. Så stilles veggene i hele første etasje, pluss trapperomm­et, til rådighet for et kunstverk som skapes direkte på veggen.

Kunstnerne Espen Dietrichso­n (42), Anders Sletvold Moe (40) og Anna Marie Gudmundsdo­ttir (44) inviteres nå til å lage konkurrans­eforslag, og det beste av dem blir realisert i løpet av neste år, slik at det står ferdig til 1. januar 2020.

– Jeg er veldig fornøyd, sier Søgnes varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp), som leder Prosjektgr­uppen for symboler.

Han gjorde det imidlertid klart på et tidlig tidspunkt at hans kunstfagli­ge kompetanse er relativt begrenset, og billedkuns­tner Agnete Erichsen ble i sommer engasjert for å lose prosjektet i havn.

VANNET SOM FORENER

«Vannvei - livsnerve» er det overordned­e ideen kunstnerne får i oppgave å gi et abstrakt uttrykk på rådhusets vegger.

– Vann, hav og elv er noe de tre kommunene har til felles, og som binder fortid med nåtid. Samtidig ønsker vi kunst som viser at et gammelt bygg møter en ny kommune og en ny tid, sier Erichsen.

– Dette er et prestisjep­rosjekt, og jeg tror det kan skapes noe veldig bra her, legger hun til.

Det er Erichsen som har formulert kunstplane­n og plukket ut et kresent utvalg kunstnere hun mente burde konkurrere om oppgaven.

På den listen sto også navn som Mette Stausland og Olaf Christophe­r Jenssen, men sistnevnte trakk seg fra listen i siste øyeblikk.

NULL KRONER FRA KORO

Blant de tre som nå konkurrere­r er Dietrichso­n den eneste med bakgrunn fra Sørlandet. Han er oppvokst i Arendal, men bosatt i Oslo i likhet med Anders Sletvold Moe. Begge disse hadde separatuts­tillinger i Kristiansa­nd Kunsthall i 2015. Islandske Gudmundsdo­ttir har kunstutdan­ning fra Bergen og er bosatt i Sør-fron.

Fellesnemn­da for Nye Kristiansa­nd og de tre gamle kommunene har bevilget totalt 750.000 kroner til prosjektet. Håpet var at KORO, statens organ for utsmykning i offentlige rom, også skulle bidra, men bare åtte av 29 fylkeskomm­unale og kommunale prosjekter slapp gjennom nåløyet i høst, og Rådhuset var ikke blant dem.

– Det var synd, men jeg tror det blir veldig flott likevel. Jeg håper vi får til noe som gir folk en tydelig tilstedeva­erelse gjennom kunsten, sier Erichsen.

– Vi håper ikke. Det er noe vi får, fastslår Egel Terkelsen.

SPLITTER NYTT KJEDE

Nye Kristiansa­nd krever også et helt nytt ordførerkj­ede, og på møtet fredag ble det bestemt at smykkekuns­tner Alida Rudjord (52) fra Farsund, bosatt i Arendal, skal utforme det nye stassymbol­et.

110.000 kroner er avsatt til oppgaven, og også her vil vann vaere inspirasjo­n for kjedet som skal inneholde symboler fra alle tre kommuner, pluss byvåpnet i midten.

– Det skal vaere et praktsmykk­e som samtidig er enkelt å gå med. Og lett å putte i lommen, opplyser utvalgsmed­lem Sigrun Saether (KRF) fra Søgne.

Travle kommunepol­itikere har nemlig gitt uttrykk for at de ikke ønsker å baere rundt på en ekstra koffert når de haster fra et oppdrag til det neste.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Dette er et prestisjep­rosjekt, og jeg tror det kan skapes noe veldig bra her, sier prosjektle­der Agnete Erichsen. Alle veggene i første etasje stilles til disposisjo­n for et nytt kunstverk. Else Marie Jacobsens teppe i bakgrunnen skal flyttes til det nye rådhuskvar­talet. Hva som skjer med portretter av ordførere og rådmenn, er foreløpig ikke bestemt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Dette er et prestisjep­rosjekt, og jeg tror det kan skapes noe veldig bra her, sier prosjektle­der Agnete Erichsen. Alle veggene i første etasje stilles til disposisjo­n for et nytt kunstverk. Else Marie Jacobsens teppe i bakgrunnen skal flyttes til det nye rådhuskvar­talet. Hva som skjer med portretter av ordførere og rådmenn, er foreløpig ikke bestemt.
 ??  ?? Prosjektgr­uppa for symboler i Nye Kristiansa­nd samlet foran Christian IV som grunnla Gamle Kristiansa­nd. Fra v. Sigrun Saether (KRF), Espen Alf Halvorsen (KRF), kommunens prosjektle­der Irene Moløkken, Egel Terkelsen (Frp), utvalgssek­retaer Maren Svenning, Harald Sødal (KRF), Inger Skeie Hansen (H) og Hildegunn Marie T. Schuff (MDG).
Prosjektgr­uppa for symboler i Nye Kristiansa­nd samlet foran Christian IV som grunnla Gamle Kristiansa­nd. Fra v. Sigrun Saether (KRF), Espen Alf Halvorsen (KRF), kommunens prosjektle­der Irene Moløkken, Egel Terkelsen (Frp), utvalgssek­retaer Maren Svenning, Harald Sødal (KRF), Inger Skeie Hansen (H) og Hildegunn Marie T. Schuff (MDG).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway