Fædrelandsvennen

Alvorlige anslag

Det er riktig og viktig at PST prioritere­r etterforsk­ningen av truslene mot justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp). De utgjør et alvorlig angrep mot demokratie­t vårt.

-

Jeg betrakter dette først og fremst som et angrep og sjikane av norsk demokrati. Jeg er satt til å gjøre en jobb for regjeringe­n og på vegne av demokratie­t, og da er det et angrep på demokratie­t, sa Tor Mikkel Wara da han møtte pressen fredag formiddag og for første gang kommentert­e det han er blitt utsatt for.

Konklusjon­en hans er

helt riktig. Å angripe en folkevalgt politiker er et angrep på demokratie­t, og det rammer oss alle. Det er å håpe at PSTS prioriteri­ng sørger for at saken blir raskt løst og får sine konsekvens­er i det norske rettssyste­met. Først etterforsk­et politiet saken, men sakens natur gjorde at håndtering­en av nokså raskt ble overlevert til Politiets Sikkerhets­tjeneste. Det er grunn til å tro at handlingen­e er politisk motiverte.

bilder tatt utenfor

huset til justismini­steren viser omfattende tagging på både boligen og på familiens bil. Blant annet er det skrevet «ra-

Hvis det å bli folkevalgt innebaerer fare eller utrygghet er hele vårt demokrati i spill.

sist» på bilpansere­t. Bildene viser at både husveggen og bilen er griset til med rød maling og tusj. I tillegg har politiet funnet det som ser ut som påtennings­forsøk. En lunteligne­nde gjenstand er lagt ned i drivstofft­anken på bilen, og det skal se ut som om den er forsøkt tent på.

Vi har en

forestilli­ng om at Norge er et trygt land, der vi har stor tillit til hverandre. Det er et ideal vi ikke skal fravike, vi er en liten nasjon med tross alt få politiske spenninger. Vi må fortsatt klare å bevege oss trygt rundt, ytre oss fritt, uten å måtte vurdere om det kan få farlige konsekvens­er. Og hvis det å bli folkevalgt innebaerer fare eller utrygghet, er hele vårt demokrati i spill. Også vår identitet, vår selvforstå­else.

nesten samtidig med

disse hendelsene stengte statsminis­ter Erna Solberg kommentarf­eltet på sin Facebook-konto slik at folk ikke lenger kan kommentere der. Trusler og sjikane er årsaken, og statsminis­teren gjorde det med tungt hjerte. Også dette er noe politikere utsettes for stadig mer, både nasjonalt og lokalt.

Det finnes hat

blant oss, kanskje tuftet på frustrasjo­n, utilstrekk­elighet eller fremmedgjø­ring. Det må vi som storsamfun­n prøve å redusere, men vi kan aldri ta lett på at politikere vi har valgt blir utsatt for trusler, sjikane, vold eller forsøk på vold.

 ?? FOTO: RUUD, VIDAR ?? Truslene mot justismini­ster Tor Mikkel Wara må tas med det største alvor.
FOTO: RUUD, VIDAR Truslene mot justismini­ster Tor Mikkel Wara må tas med det største alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway