Fædrelandsvennen

En farlig miks

Mens FNS klimakonfe­ranse pågår i Polen, rystes Frankrike av voldelige demonstras­joner som blant annet har bakgrunn i høye bensinpris­er.

-

Vår tids store utfordring­er møtes gjennom det som skjer i Polen og det som skjer i Frankrike. På den ene siden lever vi i en erkjennels­e av at klimautfor­dringene er i ferd med å bli uoverstige­lige, mens vi på den andre siden ser flere og flere tegn på at folk er misfornøyd­e med politikken som føres. Når klimakrise­n og demokratik­risen møtes til duell, taper sannsynlig­vis begge. Ingen ser ut til å ha kontroll på noen av krisene og miksen av uvaer og raseri kan rett og slett bli farlig.

i norge har vi denne høsten sett uvanlig kraftige demonstras­joner mot bompenger flere steder i landet. Selv om retorikken har vaert usedvanlig til norske forhold å vaere kan det ikke sammenlikn­es med det som nå utspiller seg i Paris og andre franske byer. Men det underligge­nde raseriet har noen parallelle­r. Opprøret sprer seg gjennom sosiale medier og enkeltpers­oners frustrasjo­n får sprengkraf­t i møte med likesinned­e. Politikken er ikke forankret hos velgerne, i hvert fall ikke klimapolit­ikken. Når bensinpris­er og bompengesa­tsene skyter i vaeret som virkemidle­r i klimapolit­ikken rammes de med dårligst økonomi, og da oppleves politikken urettferdi­g.

Og dette er kjernen i klimapolit­ikkens dilemma: Alle er enige i at vi må redde klima, men ingen vil betale prisen. Verken nasjoner eller enkeltpers­oner.

Dette vet representa­ntene

fra naermere 200 land som nå sitter samlet i Polen på klimatoppm­øtet COP24. De skal forsøke å bli enige om konkrete regler for å nå målene i Parisavtal­en om utslippsku­tt. Politikern­e erkjenner at de er under et enormt press, ikke minst etter spesialrap­porten fra FNS klimapanel som kom i oktober, men likevel er det all grunn til å anta at også denne konferanse­n vil ende opp med flest ord og få tiltak.

politikken­s vesen er

å vaere kortsiktig. Politikk preges av at politikere er på valg. For Frankrikes president Macron er de kortsiktig­e utfordring­en på hjemmebane nå så store at verdens felles klimautfor­dringer kommer i andre rekke. Slik er det i land etter land. Og når velgere føler pengene ikke strekker til, føles det som en større utfordring enn at kloden blir varmere.

summen av dette

gjør at dagens politiske ledere står overfor enorme utfordring­er. Mye står på spill. Den politikken som føres de neste årene vil få store konsekvens­er for kommende generasjon­er.

Når klimakrise­n og demokratik­risen møtes til duell, taper sannsynlig­vis begge.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Franske velgere markerer stor misnøye med president Macrons økonomiske politikk som de mener rammer arbeiderkl­assen hardt.
FOTO: NTB SCANPIX Franske velgere markerer stor misnøye med president Macrons økonomiske politikk som de mener rammer arbeiderkl­assen hardt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway