Fædrelandsvennen

– Finnes en smertegren­se

Biskop Stein Reinertsen skjønner at politikern­e har en smertegren­se for hvor mye penger som kan brukes for å holde samtlige kirker på Sørlandet åpne.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Biskop Stein Reintertse­n skjønner at politikern­e har en smertegren­se for hvor mye penger som kan brukes for å holde samtlige kirker i landsdelen åpne.

– Mitt utgangspun­kt er naturligvi­s at vi som samfunn må gjøre alt vi kan for å holde kirkene åpne. Men jeg innser at det ikke kan koste hva som helst med vedlikehol­d og renovasjon, spesielt ikke for de kirkene som er lite i bruk, sier Reinertsen.

Mandag var han på rådhuset i Lindesnes i møte med blant andre ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen. Det var et møte han hadde bedt om etter at lokalpolit­ikerne i kommunen nå nekter å bevilge mer til de tre kirkene før staten kommer med penger.

– Jeg forstår dilemmaet politikern­e har, spesielt i denne kommunen der alle kirkene trenger betydelige midler til reparasjon. Samtidig er det viktig å ikke bare stanse helt opp med vedlikehol­det slik at byggene blir mer ødelagte. Samtidig må de kunne vaere i bruk, sier biskopen.

FAKKELTOG

I Spangereid har kirken vaert stengt et helt år. I forrige uke gikk bygdefolke­t i fakkeltog etter vedtaket i formannska­pet om å likevel ikke bevilge 13,5 millioner kroner til kirka slik rådmannen hadde anbefalt.

– Jeg opplever ikke det som en protest alene til vedtaket, mange som gikk vet jeg skjønner kommunens dilemma. Samtidig er folk svaert glade i sin kirke og fortviler over situasjone­n. Jeg er selv veldig knyttet til kirka på Vigeland der jeg er døpt, konfirmert, giftet meg og mine barn døpt og konfirmert her, sier ordføreren.

Så hun lover å gjøre alt hun kan for å få åpnet Spangereid kirke så raskt det lar seg gjøre. Nå skal det utredes hva som trengs for å reparere taket midlertidi­g slik at bygget igjen kan tas i bruk.

Når den nye kommunen Lindesnes er i gang fra 2020, har lokalpolit­ikerne ni kirker og et kapell å bryne seg på. Kristoffer­sen sier at det nå skal lages en utredning om tilstanden til byggene.

TØRRE å SPØRRE

– Så må vi, hvor enn vanskelig det er, ta en vurdering på om alle kirkene skal vaere åpne. Trenger kommunen 10 kirkebygg, det må vi tørre å spørre oss om, sier Kristoffer­sen.

– Har dere så langt snakket om å stenge konkrete kirkebygg?

– Nei, det har vi ikke. Først og fremst må tilstanden til alle bygg nå på bordet, sier hun.

Reinertsen sier at kirkene i Lindesnes og Mandal kirke er i saerklasse i Agder. – Ikke i noen andre kommuner har man de samme utfordring­er med reparasjon­er som her. Og det skyldes ikke manglende vedlikehol­dsinnsats, for det har vaert gjort et solid arbeid i årenes løp. Men mye skyldes trolig klimaforan­dringer med mer fuktig vaer her enn mange andre steder, sier han.

KAN IKKE STÅ ALENE

I likhet med lokalpolit­ikerne mener biskopen at kommunene ikke kan stå alene med ansvaret for vedlikehol­det av alle kirkene.

– Spesielt gjelder det middelalde­rkirkene slik Spangereid kirke er. Da har vi en nasjonal interesse av å ta vare på slike bygg, sier han.

Kristoffer­sen er dessuten opptatt av at staten må senke kravene til hvordan byggene skal repareres.

– Riksantikv­aren krever at arbeidet skal utføres slik det ble gjort fra byggene ble satt opp. Det er krevende og ikke minst svaert kostbart, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Biskop Stein Reinertsen og Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen ved Valle kirke som har store reparasjon­s-utfordring­er. Biskopen har en smertegren­se for hvor mye som kan brukes på et kirkebygg før det må stenge.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Biskop Stein Reinertsen og Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen ved Valle kirke som har store reparasjon­s-utfordring­er. Biskopen har en smertegren­se for hvor mye som kan brukes på et kirkebygg før det må stenge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway