Fædrelandsvennen

Vil lage matfestiva­l

Til sommeren skal Svend Åge Lauvrak lage stor matfestiva­l på Torvet i Kristiansa­nd. Forbildet er Gladmat i Stavanger med 250.000 besøkende.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Til sommeren skal Svend Åge Lauvrak lage stor matfestiva­l på Torvet i Kristiansa­nd.

– Jeg synes Sørlandet også fortjener en slik arena. Det er så mange gode matproduse­nter her, sier Svend Åge Lauvrak.

12. og 13. juli inviterer han til Sørlandets Matfestiva­l på Øvre Torv i Kristiansa­nd. På dagtid skal det vaere familiearr­angementer, mens det blir forbeholdt dem over 20 år på kveldstid. Da blir det konsert med Trang Fødsel og fulle utstillert­elt.

LOKALE SMAKER

– Vi ønsker å tilby alle våre besøkende et mangfold av smaker fra våre utstillere, med hovedfokus på lokale aktører. De fleste andre større byer har kjempesuks­ess med konseptet matfestiva­l. Nå er det endelig vår tur til å etablere oss, reklamerer Lauvrak.

Han kom selv opp med ideen og har fått med seg flere støttespil­lere, sponsorer og utstillere. Målet er at det første året skal vaere cirka 40 utstillere. Halvparten er allerede på plass.

– Utstillere og andre som vil bidra kan veldig gjerne ta kontakt. Det er plass til flere, sier Lauvrak.

De satser på rundt 5000 besøkende første året.

– Men om det blir fint vaer så håper vi på mange flere, sier Lauvrak. Tanken er at det skal bli en møteplass for fastboende og turister midt i beste sommertid.

FORBILDE I ROGALAND

Sørlandets Matfestiva­l blir dermed langt unna Gladmat i Stavanger som har rundt 250.000 besøkende over fire dager. Lauvrak tillater seg likevel å ha rogalendin­gene som sitt store forbilde.

– Ja, jeg vil si det. Det er et kjempekons­ept og et folkeliv ut av en annen verden, sier Lauvrak. Han sier de vil utvide konseptet år for år om det blir en suksess.

– Ideen om arrangemen­tet er hentet fra suksesser man ser i andre større byer rundt om i Norge vedrørende mat og drikke. Ser man mot disse andre, så er det uten den minste tvil liv laga for festivalen i Sørlandets hovedstad, mener han.

– Vi håper det skal bli en årlig tradisjon, sier han.

Lauvrak driver selv anleggsog maskinfirm­a, et godt stykke fra matbransje­n.

– Jeg er nok først og fremst en gründertyp­e som ønsker å få ting til å skje, sier han.

MYE øl

Matfestiva­len skal ha Sørlandets største buffet med smaker fra flere produsente­r. Her blir også et eget telt for mikrobrygg­erier. Ifølge festivalle­deren har allerede ti sørlandske bryggerier meldt sin ankomst. Han vil holde litt tilbake hvilke utstillere som er med med tanke på å slippe dem til én etter én på sosiale medier.

1. september så en annen matfestiva­l, Mat i Sentrum, dagens lys i Kristiansa­nd. Lauvrak sier at de ikke har planer om å kon- kurrere med dem.

– Vi har hatt dialog. Vi skal ikke ha et samarbeid, men heller ikke tråkke hverandre på taerne, sier festivalsj­efen.

 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? For tida er det isbane og julemarked som skaper liv på Øvre Torv. Til sommeren vil Svend Åge Lauvrak at mat og drikke skal overta som trekkplast­er.
FOTO: ROALD ANKERSEN For tida er det isbane og julemarked som skaper liv på Øvre Torv. Til sommeren vil Svend Åge Lauvrak at mat og drikke skal overta som trekkplast­er.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Gladmat er en folkefest i Stavanger. Svend Åge Lauvrak satser på festival også i Kristiansa­nd.
FOTO: NTB SCANPIX Gladmat er en folkefest i Stavanger. Svend Åge Lauvrak satser på festival også i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway